24.04.2021 - 06:57 | Son Güncellenme:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsteki gelişmelere dair önemli bir açıklamada bulundu. Koca Twitter üzerinden yaptığı son açıklaması ile vaka sayılarındaki düşüşe dikkat çekti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İl Sağlık Yöneticilerimizle salgın sürecini değerlendirdik. İstanbul'da vaka sayılarında yaklaşık yüzde 20 düşüş oldu." ifadesini kullandı.
Bakan Koca önceki gün Bilim Kurulu toplantısı sonrası çok kritik açıklamalarda bulunmuştu. Faz-2 çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu, mayısta Faz-3 aşamasına geçileceğini bildirdi.
Bakan Koca, videokonferans yöntemiyle başkanlık ettiği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.
Vaka sayılarındaki artış hızının azaldığını, bundan sonra kısıtlama ve tedbirlere uyumla vaka sayısının düşeceğini belirten Koca, "Bilim Kurulu'nun bugünkü haftalık toplantısında, virüsün yeni varyantları, aşı ile ilgili son gelişmeler ile birlikte mutasyonlar ele alınmıştır. Salgın yönetimi açısından önemli olan toplumla iletişim konusu da gündem olmuştur." dedi.
Koca, son dönemde tedbirlerin gevşemesi ve hızlı yayılan mutasyonlar sebebiyle vaka sayılarının arttığına işaret ederek, "İçinde bulunduğumuz hafta başından itibaren vaka artış hızı azalmaya başlamış ve gelecek günlerde düşüşe geçeceği öngörülmektedir. Vaka sayılarında hedeflenen düşüşün sağlanamaması halinde tedbirlerin sıkılaştırılması değerlendirilmiştir." diye konuştu.
Mutasyonların vaka artış hızında etkili olduğunun ve hasta etmede daha güçsüz olmadığının altını çizen Koca, şöyle devam etti:
"Ülkemizde en çok görülen mutasyon, İngiltere varyantı olarak bilinen türdür. Bu varyant son günlerde ne kadar hızlı yayıldığını acı şekilde gösterdi. Bunun yanında semptom göstermeyen vakaların toplam vakalar içindeki oranında bir değişiklik yoktur.
Sağlık altyapısının gücü büyük hasta yüklerini karşılasa da hiçbir kapasite sınırsız değildir. Yayılımı kontrol altına alarak sağlık sistemimizin üzerindeki yükü düşürmek zorundayız. Hastalar iyileştikten sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam etmektedir. Oysa sağlık çalışanları her gün yeni hastalarla mücadele sürecine yeniden başlamaktadır. Bu yıpratıcı çevrimi kırmak zorundayız.
Bakan Koca, "Hindistan varyantı" olarak bilinen yeni bir tür mutasyonun tespit edildiğine dikkati çekerek, "Ülkemizde henüz bu varyant tespit edilmese de yine hızlı bulaşan bu varyanta karşı da tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda Hindistan'dan ve Hindistan temaslı seyahatlerden ülkemize giriş yapmak isteyen kişiler belirlenen yurtlarda karantinaya alınarak, 14 gün gözetim altında tutulduktan sonra ülkeye girişlerine izin verilmektedir." dedi.
Aşı programının ramazanda planlanan şekilde devam ettiğini hatırlatan Koca, şu bilgileri verdi:
Ramazan ayının başlaması ile birlikte aşı olmayı erteleyen vatandaşlarımızın sayısı artmıştı. Ancak, iftardan sonra da aşı olunabilmesi vatandaşlarımızın aşı randevularını erkenden alarak aşı olmalarını temin etti.
Aşı tedariki ile ilgili olarak daha önce paylaştığım bilgilerde elimizdeki en iyi tedarik şartlarını en hızlı şekilde milletimizin hizmetine sunma gayretindeyiz demiştim. İki aşı türü şu an aktif olarak kullanılmakta ve bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim
Koca, yerli aşının, "yerli güç ve güven" demek olduğunu dile getirerek, "Yerli aşılarımızdan insan denemelerine ilk başlayan inaktif aşı adayımız Faz-2 çalışmasını tamamlamak üzere son gönüllülerin aşılanması yapılmış ve mayıs ayı içinde son adım olan Faz-3 aşamasına geçecektir." dedi.
Bu dönemde yaygın olarak aşılama yapma imkanının da olabileceğini aktaran Koca, "Bir diğer önemli aşı adayımız virüs benzeri parçacık aşısı ise Faz-1 deneylerine kamu hastanemizde başlamış ve şu ana kadar sorun görülmeden başarıyla devam etmektedir." bilgisini paylaştı.
Koca, ikinci bir inaktif aşı adayının daha Faz-1 klinik çalışmasının 10 gün kadar önce başladığını bildirerek, şunları kaydetti:
Sevindirici şekilde çalışması devam eden aşı adaylarımız için aşıya bağlı olumsuz bir olay gerçekleşmemiştir. Bu günlerde üçüncü bir inaktif aşımızın daha Faz-1 klinik çalışması Ankara Şehir Hastanemizde başlayacaktır.
Bir diğer inaktif ve intranazal sprey olarak uygulanan iki yeni aşı adayımız da Faz-1 çalışmalarına başlama safhasındadır. Son olarak adenövirüs temelli bir vektör aşımızın da Faz-1 çalışması için araştırma ürünü üretim çalışmaları devam etmektedir. Türkiye 7 farklı aşı platformu ile kendi gücünü elde etme yolunda önemli adımlar atmaktadır."
Salgın yönetiminde toplumu doğru bilgilendirmenin ve bir arada tutarak, birlikte mücadele etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Koca, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz günlerde dile getirdiğim sorumluluğun 84 milyonda, hepimizde olduğuna dair sözlerimin yanlış anlaşılmış olabileceğini düşünerek açmak isterim. Sorumluluk, suçlama ya da suçlu bulma manasına gelmez.
Sorumluluk daha iyi koşullara ulaşmak için birlikte mücadele etmemizi, birlik ve beraberlikten ayrılmamayı, birbirimizi teşvik etmeyi, gayretlendirmeyi ve en önemlisi birbirimizi korumayı kapsayan kuşatıcı bir birliktelik idealidir.
Salgınla mücadelede sorumluluk almamış, iyi kötü hiçbir değerlendirme yapmadan kategorik olarak kendisine benzemeyeni eleştirme alışkanlığı olan siyasi söylem sahiplerini salgını sorumsuzca siyasete alet etmek yerine sorumluluk alarak toplumla birlikte bu zorlu mücadeleye katılmaya davet ediyorum.
Bakan Koca, üzerindeki sorumluluğu siyasete malzeme etmediğini, edilmesine de müsaade etmeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
Birileri, Bilim Kurulumuzu dahi hedef alarak bilime saygısının olmadığını saldırganca haykırsa da bu duruma siyasi bir karşılık vererek parçası olmayacağım.
Topluma örnek olması gerekenler memnun olmadığı, kategorik olarak karşısında yer aldığı her şeye pervasızca saldırma hakkını kendinde görmemeli. Bu yaklaşım hakikatle yüzleşince son bulmalıdır. Gündem ve mücadelemiz sadece ve sadece vatandaşlarımızın sağlığını, huzurunu ve refahını korumaktan ibarettir.
İnsanlar ölüyor, bunlar izliyor' demek önce bilim insanlarımıza, sağlık çalışanlarımıza, hasta yakınlarımıza, kurallara uyarak mücadeleye katılan tüm vatandaşlarımıza hakaret etmektir. Başarıyla yürütülen çalışmalar kimseye siyaseten kayıp yaşatmaz.
Mevcut yönetimin mücadelede başarılı olmak için gayret etmesi yönetime karşı siyasi hesapları olanları öfkelendirmemeli. Unutulmamalıdır ki öfke gelir göz kızarır, öfke geçer yüz kızarır. Bilimin gücüne ve insanımızın irfanına güvenin.
Öte yandan İstanbul'da aşı çalışmaları da hız kesmeden sürüyor. İstanbul'da koronavirüsle mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışmalarında vatandaşlar, özellikle iftar sonrası hastaneler önünde kuyruk oluşturdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün bir açıklama yaparak koronavirüsle mücadele kapsamındaki aşılama sırasının 55 yaş ve üzerindeki vatandaşlara geldiğini söyleyerek aşı olunması için çağrıda bulundu.
Aşı sırası kendilerine gelen vatandaşlar, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) ya da 182'den randevularını alarak hastanelere akın etti. Biran önce aşı olmak isteyen vatandaşlar, özellikle iftar sonrası hastaneler önünde kuyruk oluşturdu.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aşı yaptıran Ahmet Gürsoy "Sağlıklı bir şekilde aşı oldum. Kalabalıktı, yaklaşık 50 metre bir kuyruk vardı. Sosyal mesafe kuralına dikkat etmiyoruz. Neredeyse iç içeyiz. Biz ne kadar dikkat etsek bile yanımıza insanlar geliyor" dedi.
İsmini vermek istemeyen bir kişi ise "Biraz yoğunluk vardı. Herkese verilen randevu saati aynı saate tekabül etmesinden dolayı biraz yoğunluk oluştu. Düzenli ve sistemli bir şekilde gidiyor. Sosyal mesafe kuralına dikkat ediyoruz ama sonuçta yoğunluk olduğu için hepsi birbirine girmiş oluyor. İçerideki kuyruğun fazlalaşmasından dolayı sosyal mesafe kayboluyor" diye konuştu.
Aşı için Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni tercih eden Emel Tuncer de aşının hastalıkları yok etmede büyük rol oynadığını belirterek şöyle konuştu:
"Bugün tercih etmiyorlar, genellikle aşıdan kaçıyorlar. Ben buna kesinlikle karşıyım. Dünyadaki bütün salgın hastalıklar aşılarla önlendi. Bu yüzden ben olmayı tercih ettim. Olmayanlara da üzülüyorum. Kaçmaları çok anlamsız geliyor. Kesinlikle aşı olmaları lazım. Ben tercihimi olmaktan yana kullandım çok da mutluyum. Şimdi sıramı bekliyorum"
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, 5 ilin bulunduğu Marmara Bölgesindeki vaka artışlarını TRT Haber`e değerlendirdi.
İstanbul'un bölgenin lokomotifi olduğunu belirten Tükek, Marmara Bölgesinde Bursa, Kocaeli, Adapazarı gibi ekonomik olarak aktif olan bölgelerin sürekli İstanbul`la temas halinde olduğunu söyledi.
Günübirlik giriş çıkışların İstanbul'a çok yoğun olduğunu bildiklerini ifade eden Tükek, bölge illerinin sürekli İstanbul`la teması olduğunu kaydetti. Tükek, dolayısıyla İstanbul`da vaka sayısı arttığında bu bölgelerde de artış olmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Bakan Koca 20 Nisan'da paylaştığı verilerde, "100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok artan illerimiz Düzce, Çanakkale, Zonguldak, Yozgat ve Yalova. Azalan illerimiz ise Kırklareli, Kilis, Samsun, Osmaniye ve Adıyaman. Vaka sayısı artış hızı azaldı. Vaka sayıları da tedbirlerle birlikte azalacak." bilgisi vermişti.
Koca'nın 19 Nisan'da paylaştığı bilgilerde," İstanbul’da yoğun bakım yataklarımızda doluluk %71,4. Çanakkale’de %67,1. Tekirdağ’da %73,5. Kırklareli’nde %69. Yalova’da %55,4. Vaka sayılarının artışı, sağlık çalışanlarımızın yükünü de oransal olarak artırıyor." ifadeleri yer almıştı.