28.02.2021 - 17:36 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ülkede 1 Şubat'tan beri artan tansiyon bir saniye bile düşmedi, kaos hali bitmek bilmiyor. Ordu yönetime el koyduktan sonra halk sokaklara döküldü. Hem polis hem de asker, gerçek mermi kullanarak protestoları dağıtmaya çalışıyor. Bugün 1 Şubat'ta başlayan gösterilerden beri en ölümcül gün olarak kayıtlara geçti. En az 18 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve tutuklandı.
Myanmar polisi, darbeye karşı haftalardır süren gösterilerin en kanlı gününde, protestoculara ateş açtı ve en az 18 kişi öldürüldü. Reuters haber ajansı, çok sayıda protestocunun da yaralandığını aktardı.
CNN'in haberinde, devam eden darbe karşıtı protestolarda polisin açtığı ateşte 18 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Bugünün, askeri yönetimin 1 Şubat'ta yönetime el koymasından bu yana en ölümcül gün olduğu ve sokaklarda çok sayıda yaralının bulunduğu belirtildi.
Polis erken saatlerde sokaklara çıktı ve protestoların düzenlendiği meydanlardaki yerini aldı. Yangon şehrinin farklı bölgelerinde göstericilere ateş açan polis, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Önce havaya ateş açan polis göstericileri dağıtamyınca üzerlerine ateş açmaya başladı.
Askerler polis ekiplerine destek vermek üzere onlara katıldı. Sokaklar kan gölüne dönerken yaralılar, göstericiler tarfından güvenli yerlere taşındı ve çevre hastanelere götürüldü. Göğsünden vurulan bir adam yaralı halde hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.
Çoğu Budist olan halkın ilk Katolik kardinali Charles Maung Bo, Twitter'da paylaştığı mesajda "Myanmar savaş alanı gibi" ifadesini kullandı. Sosyal medyada yayımlanan videolarda göstericiler ile polisin çatıştığı görüldü.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir BM yetkilisi, uluslararası örgütün Yangon'da en az beş kişinin öldüğünü doğruladığını söyledi. Politikacı Kyaw Min Htike, Reuters'a yaptığı açıklamada, polisin güneydeki Dawei'de de ateş açarak üç kişiyi öldürdüğünü ve çok sayıda kişiyi yaraladığını söyledi.
Myanmar Now adlı medya kuruluşu, Mandalay'da protesto sırasında iki kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Bir Mandalay sakini olan Sai Tun da, Reuters'a konuştu ve güvenlik güçlerinin günün ilerleyen saatlerinde tekrar ateş açtığını ve bir kadının öldürüldüğünü söyledi.
Sai Tun, göstericinin polis tarafındna başından vurulduğunu ve sağlık görevlilerin müdahalelerine rağmen olay yerinde hayatını kaybettiğini anlattı. Polis ve iktidardaki askeri konsey sözcüsü, kendisine ulaşan basın mensuplarına cevap vermedi.
Öte yandan, Yangon’da Hledan Meydanı'nda gösteri yapan çok sayıda tıp öğrencisinin bugün polis araçlarına bindirilerek götürüldüğü ve şehrin birçok noktasından silah seslerinin yükseldiği bildirildi. Darbe karşıtı gösterilerde bugüne kadar yaklaşık 800 kişinin tutuklandığı belirtiliyor.
Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü ha ilan etmişti.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı.
Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım artmıştı.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor.