24.05.2021 - 19:00 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Japonya'nın en büyük ikinci şehri olan Osaka'daki hastaneler, salgının dördüncü dalgası ülkeyi kasıp kavururken, sağlık sistemi çökme noktasına geldi.
Japonya'nın batısında bulunan 9 milyon nüfusa sahip bölge, ülke nüfusunun sadece yüzde 7'sini oluştursa da Mayıs ayında ülke genelindeki ölümlerin üçte biri burada gerçekleşti.
Osaka'daki Kindai Üniversite Hastanesi müdürü Yuji Tohda, "Basitçe söylemek gerekirse, bu sağlık sisteminin çöküşü demek" şeklinde sert bir uyarı yayınladı.
MailOnline'a verdiği demeçte Tohda, "Son derece bulaşıcı olan İngiliz varyantı ve tedbirleri elden bırakmak, hasta sayısında bu patlayan artışa yol açtı" dedi
Başlamasına sadece iki ay kalan Olimpiyatlar, sağlık sistemi üzerinde daha da fazla baskı oluşturacağı korkusunu ateşledi.
Osaka Tıp ve Eczacılık Üniversite Hastanesi (OMPUH) acil tıp başkanı Akira Takasu, "Olimpiyatlar durdurulmalı çünkü İngiltere'den yeni varyantların gelişini zaten engellemeyi başaramadık, bir sonraki sefer Hint varyantı olabilir" dedi.
"Olimpiyatlarda 70 bin veya 80 bin sporcu ile birlikte bu ülkeye dünyanın dört bir yanından insanlar gelecek. Bu, yazın başka bir felaketi tetikleyebilir."
Gazetecilerin Olimpiyatları iptal etmenin hala bir seçenek olup olmadığı sorusuna, Liberal Demokrat Parti genel sekreteri milletvekili Toshihiro Nikai "Elbette" dedi.
Ancak Japon politikacı, "Japonya'nın başarılı bir Olimpiyat organizasyonuna sahip olması önemli. Bu büyük bir fırsat. Bunun başarıyla sonuçlanmasını istiyorum.
"Çözmemiz ve hazırlamamız gereken birçok sorun olacak ve bunlarla tek tek ilgilenmek önemli." diye konuştu.
Osaka, Perşembe gününe kadar haftada 3. bin 849 vaka kaydetti, bu rakamlar üç ay öncesine göre neredeyse beş kat daha yüksek.
Şehirdeki 13 bin 770 Kovid-19 hastasının yalnızca yüzde 14'ü hastaneye kaldırıldı, bu da enfekte olmuş insanların büyük çoğunluğunun kendi hallerine bırakıldığı anlamına geliyor.
Yetkililer bu ay, hastaneye kaldırılan 17 kişinin Mart ayından bu yana virüsten nasıl öldüğünü anlattı.
Tedarikçiler, entübe hastalar üzerinde kullanılan ilaçlarda stokların ciddi şekilde azalmasından şikayet ederken, Todha'nın hastanesi çok büyük bir oksijen kıtlığı yaşıyor.
Dünyayı saran varyantlar Japonya'daki krizi daha da şiddetlendirdi ve hastane personeli taleple başa çıkmakta zorlanıyor.
OMPUH direktörü Toshiaki Minami, "Varyant, gençleri bile çok çabuk hasta edebiliyor ve durum ciddi olduğunda hastalar iyileşmekte çok zorlanıyoalar" dedi.
Minami, "Şimdiye kadar pek çok gencin 'yenilmez' olduklarını düşündüğüne inanıyorum. Ancak bu sefer durum böyle değil. Herkes eşit derecede riski taşıyor." ifadelerini kullandı.
Japonya, Şubat ayı ortasında başladığında, Kovid aşılarına başlayan son büyük ülkeler arasında yer aldı.
Ülke, yerel düzenleyiciler tarafından onaylanan tek koronavirüs aşısı olduğu için şu anda Pfizer'in aşısına bağımlı durumda.