15.05.2021 - 08:40 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ülkesi salgından kıvranırken, üst düzey Hint politikacının virüsle ilgili söyledikleri tüm dünyayı çileden çıkarttı.
Ölümcül virüsün "geri kalanımız gibi yaşama hakkına sahip" olduğunu iddia eden Uttarakhand eyaletinin başbakanı Trivendra Singh Rawat, gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etti.
Hint politikacı, "Koronavirüsü ortadan kaldırmaya çalışmamalıyız çünkü Kovid-19'a neden olan virüs Sars-Cov-2'nin 'yaşamaya hakkı var' dedi.
Yakın zamana kadar kuzey Hindistan'daki Uttarakhand eyaletinin başbakanı Trivendra Singh Rawat, "Felsefi bir açıdan bakıldığında, koronavirüs aynı zamanda yaşayan bir organizmadır" ifadelerini kullandı.
Rawat, “Kendimizi en zeki olarak düşünüyoruz ve onu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bu yüzden sürekli olarak kendi kendini değiştiriyor, "dedi.
Çoğu biyolog, virüsleri gerçek yaşam olarak sınıflandırmıyor. Virüsler hücrelerden oluşmazlar, büyümezler ve kendi enerjilerini üretemezler.
Ancak Rawat, virüsün canlı olduğundan emin görünüyor: "Artık (virüsten) uzak durmalıyız. Virüs hareket ediyor, biz de hareket ediyoruz ancak geride bırakmak için ondan daha hızlı hareket etmeliyiz".
Muhalif politikacılar Rawat’ın fikrine şiddetle karşı çıktılar. Uttarakhand Kongre Başkan Yardımcısı Suryakant Dhasmana şunları söyledi: “Devletin (başbakanı) Rawat'ın söylediği, aptalca ve saçmalıktan başka bir şey değildir.
"Aklını yitirdi ve hiçbir vizyonu yok ve bu nedenle partisi tarafından apar topar yerinden alındı."
Hindistan'da bir Kovid-19 hastası hastanedeyken bir hemşire tarafından tecavüze uğradı.
43 yaşındaki kadının durumu aniden kötüleşti. Polis, Perşembe günü yaptığı açıklamada, kadının solunum cihazına bağlandığını ve aynı akşam öldüğünü doğruladı.
40 yaşındaki Santosh Ahirwar adlı hemşirenin, hastanede 24 yaşındaki bir personele de cinsel tacizde bulunduğu düşünülüyor. Ayrıca bir dönem, içki içtiği için görevden uzaklaştırılmıştı.
Kadın, 1984 yılında bir böcek ilacı fabrikasından kaynaklanan ve binlerce kişinin ölümüne, yarım milyon insanın da zehirli gaza maruz kaldığı bir sızıntıdan kurtulmuştu. Bhopal gaz trajedisi olarak bilinen olay, dünyanın en kötü doğal afetlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Gaz felaketinin kurbanlarını temsil eden bir grup, hastaneyi 'acınası bir durumda' olmakla eleştirdi ve BMHRC patronlarının sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, mağdurun ailesinin tecavüzden haberdar olmadığını iddia ettiler.
Grup, yetkililere yazdığı bir mektupta şunları söyledi: "BMHRC yönetimi bu iğrenç ve suçlu eylemi halının altına süpürmek için elinden gelen her şeyi yaptı ve tam da bu yüzden tecavüz mağdurunun ailesine olaylar hakkında bilgi bile verilmedi."
Polis, mağdurun onlardan kimliğini saklamalarını istediğini ve bu sebeple ailesine haber vermediğini belirtti. Kıdemli polis memuru Irshad Wali, "Bu bilgi soruşturma ekibi dışında kimseyle paylaşılmadı" dedi.
Grup, hastaneye güvenlik kamerası kurulması ve cinsel saldırı geçmişi olan hiç kimsenin burada çalıştırılmaması çağrısında bulundu.
Bhopal gaz trajedisinden kurtulanların Kovid'den ölme olasılığına göre yedi kat daha fazla. Ahirwar şu anda gözaltında yargılanmayı bekliyor