26.06.2020 - 17:27 | Son Güncellenme:
Hayvanlar su içer, çiçekleri sularız, biz insanoğlu su içer, onunla yıkanır, bahçe sular ve daha birçok şey yaparız. Peki, bunları yaparken ne kadar su harcadığına ya da boşa akıp akmadığına hiç dikkat ettin mi? Eğer etmedim ve fark etmedim diyorsan bu yazıdan sonra eminiz daha duyarlı olacaksın. Sana su kaynaklarımızı dikkatli ve tasarruflu kullanman için 5 önerimiz var:
Bulaşıkları elde değil bulaşık makinesinde yıkarsanız her zaman daha az enerji ve su harcanır. Ancak dikkat etmen gereken bulaşık makinesini iyice doldurman gerektiği. Çünkü eğer iki bardak ve tabakla koca makineyi çalıştırırsan su yine boşa gitmiş olur. Bir de makinenin bakımının iyi yapılması önemli.
Banyoya girdin ve ellerini yıkamak için hazırlandın. Önce musluğu aç ve ellerini ıslatıp sabunla köpürtmeye başla. Ancak sana önerimiz bunu yaparken musluğu kapat ki su boşa akmasın. Ellerini durulamaya hazırlandığında tekrar suyu aç ve işin bittiğinde musluğu sıkıca kapa.
Bazı meyve ve sebzeleri önce suda bekletir sonra tekrar yıkarız. İşte o bekleme suyunu lavaboya boşa dökmek yerine evdeki çiçeklere su vermek için kullanabilirsin.
Duşa girdiğinde aynı elini sabunladığın gibi kafana şampuan sürüp köpürtürken ya da duş lifine sabun sürerken suyu kapatabilirsin. Dişini fırçalarken de fırçayı ıslatıp macunla dişlerini fırçalarken musluğu kapatabilirsin.
Evde boşa akan su kaynakları olabilir. Mesela bozuk bir musluk, bozuk bir sifon… Bunlara dikkat edip babandan onarmasını rica edebilirsin.