30.10.2021 - 01:20 | Son Güncellenme:
Oldukça basit bir hayat yaşamayı prensip haline getiren Amişler, gaz lambası ile evlerini aydınlatırken, ektikleri ürünleri de yine herhangi bir tarımsal araç kullanmadan kendileri topluyor.
Amişlerin yaşadığı bölgelere, at arabalarıyla turlar da düzenleniyor. Fakat, kendilerini bu durumdan oldukça rahatsız hissediyorlar.
Kamera ya da fotoğraf makinesi gördüklerinde arkalarını dönüp, poz vermemeye özen gösteriyorlar.
Savaş karşıtı olan topluluk, askere gitmiyor, vergi vermiyor ve oy kullanmıyor. Kendi ürünlerini satıp, yalnızca bunun vergisini ödüyorlar.
Teknolojik aletler kullanmadıkları için çamaşır ya da bulaşık makinesi de kullanmıyorlar. Her şeyi ellerinde yıkıyorlar. Ulaşımlarını da at arabaları ile sağlıyorlar.
Günümüzü düşünürsek, yaşamları zaman makinesiyle geçmişe gitmek gibi gelebilir. Çok sayıda çocuk yapma gelenekleri bulanan Amişler’de her ailenin 4-5 çocuğu bulunuyor.
Amiş çocukları, 8.sınftan sonra okuldan alınıp evlerde eğitimlerine devam ediyorlar. Bu ilginç topluluk, kıyafetleriyle de oldukça dikkat çekiyorlar.
Elbiselerini kendi diken Amişler, kıyafetlerinde fermuar dahi kullanmayı tercih etmiyor. Bunun yerine, iğnelerle tutturuyorlar.
Kadınlar beyaz önlük, koyu renkli elbiseler giyerken erkekler de, yakasız gömlekler ve askılı koyu renk pantolon giyiyor. Evlendikten sonra sakal bırakan Amiş erkeklerinin bıyık bırakması ise yasak.
17.yy alışkanlıklarını devam ettiren Amişler, 2 haftada bir kendi kiliselerine giderek ibadetlerini yerine getiriyorlar. Çiftçilikle geçinen topluluk, nüfus artışıyla beraber, modern yaşamdan etkilenmekten endişe duyuyor.
Başlangıçta Ohio’ya yerleşseler de şimdilerde Kanada’da 30’dan fazla eyalette bulunuyorlar. Amişler, Amerika'da en hızlı büyüyen gruplardan biri olma özelliğini taşıyor. Aslında kendi içlerinde de gruplar ayrılıyorlar.
4 farklı grup daha bulunuyor, ve bu grupların da birbirlerinden farklı kuralları mevcut. Örneğin bir kısmının otomobil kullanması yasak ama bazı grup üyeleri için bu yasak söz konusu değil.
Amişler, hastalıklarını kendileri tedavi ediyor. Hastanede tedaviye ihtiyaçlarını olduğunda, masraflarına topluluk üyeleri destek oluyor.