Gündem 23 bin tehlikeli ırk kayıt altında

23 bin tehlikeli ırk kayıt altında

16.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tehlikeli ırkların kayıt altına alınması için tanınan sürede İstanbul'da 5 bin 455, Ankara'da 2 bin 42, İzmir'de 2 bin 896 olmak üzere, Türkiye genelinde 23 bin 406 tehlike arz eden köpek mikroçip uygulamasıyla kayıt altına alındı.

23 bin tehlikeli ırk kayıt altında

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, yasaklı ırk olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully türü köpeklerin kısırlaştırılarak kaydedilmesi için verilen süre dün sona erdi. Bu sürede İstanbul'da 5 bin 455, Ankara'da 2 bin 42, İzmir'de 2 bin 896 olmak üzere, Türkiye genelinde 23 bin 406 tehlike arz eden köpeğe mikroçip uygulaması yapıldı. Tehlike arz edilen köpeklerin kısırlaştırma işlemi tamamlandıktan sonra Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne kaydı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ile Tarım ve Orman Bakanlığının Aralık 2021'de yayımladığı genelgeyle listeye eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, satışını, reklamını yapan, bu hayvanların ticaretini izinsiz gerçekleştirenlere hayvan başına 14 bin 982 lira para cezası getirilmişti. Kurala uymayan köpek sahiplerine de 11 bin lira para cezası kesiliyor. Söz konusu hayvanlar, kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamıyor ve çocuk parklarına sokulamıyor.

Bu hayvanları hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 40 bin 860 lira idari para cezası verilecek.