Gündem 4B nedir 4B işçi kadrosu kimleri kapsıyor?

4B nedir 4B işçi kadrosu kimleri kapsıyor?

28.04.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:

4A, 4B, 4C, 4D kadroları devlet memur yasasında yer alan kadrolardır. 4A kadrosu; memurlukta işinin garanti kapsamında olduğu devlet memurluğudur. İlgili KPSS sınavından yeterli puanı alabilmiş ve yerleştirmede kendine kontenjan içerisinde yer bulup atanabilmiş adayların özel mülakat ve sınavların ardından hak kazandığı bir kadrodur.

4B nedir 4B işçi kadrosu kimleri kapsıyor

Uzman yardımcılığı, kaymakamlık, müfettiş yardımcılığı gibi unvanlar bu kadroya dâhildir. 4B işçi kadrosu ise; yine ilgili KPSS sınavından yeterli puanı alıp kontenjanlarda kendine yer bulabilmiş çalışanları içermektedir. Merkezi atama ile yerleştirme yapılan bir kategoridedir. 4C kadrosu, geçici çalışan işçileri kapsamaktadır. 1 yıldan az süre içeren ve mevsimlik çalışma gerektiren işlerde bu kadroda yer alan çalışanlar bulunur. 4D kadrosu; iş sözleşmelerinin süresinin net olmadığı, dönemsel çalışmaları kapsayan bir kadrodur. 6 aydan az bir çalışma süresi bulunur.

Haberin Devamı

4B işçi kadrosu kimleri kapsıyor?

4B işçi kadrosu şu meslekteki kişileri kapsamaktadır;

· Hemşire

· Mühendis

· Sağlık memurları

· Teknisyenler

· Koruma görevlileri

· Veznedarlar

· Güvenlik görevlileri

· Veri hazırlama ve kontrol işletmenleri

· Ambar memurları

4B İşçi kadrosundaki çalışanların özlük hakları nelerdir?

Bir yıl ile on yıla kadar hizmet süresini doldurmuş çalışana yirmi gün yıllık izin verilmektedir. Hizmet süresi on yılı aşmış çalışana ise otuz gün yıllık izin verilmektedir. Yıllık izin haricindeki yasal haklar ise şöyledir; mazeret izni, süt izni, doğum izni, hastalık iznidir. Bunun yanı sıra iş sonu tazminat hakkı, her ekstra sekiz saat mesai için bir izin günü hakkı, giyim yardımı da 4B işçi kadrosunun yasal hakları içerisinde yer alan maddelerdir.

Haberin Devamı

4B işçi kadrosunda yer almak için ne yapmak gerekiyor?

4B işçi kadrosunda yer almak için belli başlı belirlenen mesleklere sahip olmak gereklidir. Bu meslekler ana meslek olarak adlandırılan mesleklerin dışındakileri kapsamaktadır. Mühendislik fakültesi mezunları, sağlık memurları ve hemşireler, teknisyenler, güvenlik belgesine sahip güvenlik memurlarının öncelikle ilgili KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. KPSS sınavından yeterli puanı alanlar ÖSYM tarafından yayınlanan KPSS tercih kılavuzunda ilgili bakanlıkların açtığı kontenjanlara ve ihtiyaca göre başvurularını yaparlar. Bilgisayar üzerinden yerleştirmeler yapılır ve sonuç ÖSYM tarafından duyurulur.