Gündem ‘Adıyaman’dan helallik istiyorum’

‘Adıyaman’dan helallik istiyorum’

28.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören alt yapı gibi nedenlerle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu edilen etkinlikte çalışma yürütemediklerini belirterek, “Bunun için sizden helallik istiyorum” dedi.

‘Adıyaman’dan helallik istiyorum’

ADIYAMAN İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte dün Adıyaman ve Gölbaşı ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, ilk birkaç gün arzu edilen çalışmalar yürütemedikleri için Adıyamanlılardan helallik istedi.

Haberin Devamı

Erdoğan ve Bahçeli Altınşehir Konteyner Kenti’ndeki incelemelerin ardından Afet Koordinasyon Merkezi’ne geçti, yetkililerden kentteki son durum ve çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Adıyaman’a ve tüm bölgeye geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, depremde hayatını kaybedenler için Fatiha Suresi okudu. Depremden birkaç gün sonra 10 Şubat Cuma günü Adıyaman’a gelerek, çadırkentteki depremzede vatandaşlarla felaketin acısını paylaşmaya çalıştıklarını anımsatan Erdoğan, o günden bugüne Adıyaman’ın çok değiştiğini ifade etti.

Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde üst üste yaşanan güçlü depremlerin ve artçıların yol açtığı yıkımların en çok etkilediği şehirlerden birisinin de Adıyaman olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

HER ŞEYİN FARKINDAYIZ: Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören alt yapının getirdiği zorluklar gibi sebeplerle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İlk günlerdeki sıkıntıların aşılmasıyla Adıyamanlı kardeşlerimizi yıkıntıların altında kurtarma ve yardım faaliyetlerini hızlandırdık... Depremin ardından 62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız yarısı İstanbul’a olmak üzere hava ve kara yoluyla diğer şehirlerimize tahliye edildi. Kendi imkanlarıyla başka yerlere gidenlere de her türlü kolaylığı gösterdik... Konteyner ve prefabrik yapılardan oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulumuna da başladık.

MAĞDUR OLMAYACAKSINIZ: Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. İlk konteyner yerleşimlerinin faaliyete geçmeye başladığını görüyoruz. İnşallah kısa sürede isteyen vatandaşlarımızı nispeten daha iyi şartlara sahip konteyner ve prefabrik alanlara kavuşturacağız. Konteyner veya kira yardımı talep eden 70 bin Adıyamanlı kardeşimizden hiçbirinin mağduriyetine izin vermeyeceğiz.

50 BİN KONUT YAPILACAK: Yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Şubat ayı bitmeden inşası fiilen başlayan konut sayısı 14 bin 500’e ulaştı. Mart ve Nisan aylarından 234 binin daha inşası safhasına geçmiş olacağız. Adıyaman’da mart ayı içinde yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak... Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu rakamı daha da yükselteceğiz... Yeni binaları da aynı sistem ile yapacağız. Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak bir yerleşim modeli geliştiriyoruz. Zemin sıvılaşması olan bölgelerde kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Her adımımızı şehirlerimizin kültürüne, sanatına, sosyolojisine göre atıyoruz. Eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarına asla yüksek binaya ve yoğunluğa müsaade etmeyeceğiz. Depremde zarar gören şehirlerdeki camilerimizi, kiliselerimizi, kalelerimizi ihya edeceğiz.

Haberin Devamı

KALICI OLARAK TERK ETMEYİN: Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız şehirlerimizin yapısal değişime uğramasına göz yumamayız. Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz... Bunun için sizlerden ve milletimden 1 yıllık bir süre istiyorum.

Haberin Devamı

TÜTÜN ÜRETENLERE MÜJDE: Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerde faaliyet gösteren sarmalı kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Sarmalı kıyılmış tütündeki yüzde 55 olan ÖTV’yi yarı yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre ürünlerini pazarlama imkânı bulabilecektir.

‘Hepsi halledilecek’

MHP Genel Başkanı Bahçeli de şunları söyledi: “Kısa bir süre içerisinde yerleşme düzeni ve diğer konular olsun hepsi halledilmek üzeredir. 3 önemli konu vardır. Barınma, beslenme ve emniyet. 21 gün içerisinde iç ve dış ülkeler dahil olmak üzere ülkemizin güzide insanları büyük felaketin arkasında durma, ellerinden gelen gayreti göstermişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın her şart altında yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve çalışma arkadaşları bu felaketten ülkeyi kurtaracak, yeni yüzyılda yeni bir hayata kavuşturacaktır.”