Gündem Ankara sele teslim! Uzman isim CNN TÜRK'te uyardı: Devam edecek

Ankara sele teslim! Uzman isim CNN TÜRK'te uyardı: Devam edecek

11.06.2023 - 21:21 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından Ankara'da aniden bastıran sağanak ve dolu yağışı sonrası araçlar suya gömüldü. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen yağışlarla ilgili "Bu, atmosfer kararlı hale gelene kadar devam edecek. Atmosfer daha kararlı olmadı. Ne zaman kararlı olur; Temmuz ayında artık kararlı olacak ki, yukarı seviye, alt seviyedeki sıcaklıklar azalacak. O zaman bu bahar yağışları şiddetli olmayacak" dedi.

Başkentte öğle saatlerinden itibaren yağışlı hava etkisini gösterdi. Kent merkezinde etkili olan yağış olumsuzluklara neden oldu. Sokak ve caddeler göle dönerken, biriken sularının derinliği 50 santimetreye kadar ulaştı. Araçlar suda ilerleyemedi. Keçiören ilçesine bağlı Etlik semtinde de bir binanın istinat duvarı, toprak kayması nedeniyle çöktü.

Haberin Devamı

Ankara sele teslim Uzman isim CNN TÜRKte uyardı: Devam edecek

Esnaf, su baskını tehlikesine karşı iş yerlerinin önünde kum torbaları ile tedbir aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise su baskını olan yerlerde tahliye çalışması başlattı.

Ankara sele teslim Uzman isim CNN TÜRKte uyardı: Devam edecek

10 ALT GEÇİT TRAFİĞE KAPANDI

Ankara Valisi Vasip Şahin, Twitter hesabından açıklama yapıp, trafiğe çıkacak sürücüleri uyardı. Vali Şahin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Alt Geçidi, Mamak Boğaziçi Alt Geçidi, Sabancı Kız Yurdu Alt Geçidi, Keçiören Yavuz Sultan Selim Alt Geçidi, Altındağ Altınsoy Alt Geçidi, Altındağ Mustafa Tuna Alt Geçidi, Samsun Yolu Alt Geçidi, Çiftlik Kavşağı Alt Geçidi, Kurtuluş Trafik Ekipler Emirliği Alt Geçidi, Balgat Ehlibeyt Alt Geçidi'nin trafiğe kapatıldığını duyurdu.

Ankara sele teslim Uzman isim CNN TÜRKte uyardı: Devam edecek

ÇOK SAYIDA ARAÇ MAHSUR KALDI ​

Haberin Devamı

Çankaya ilçesi Sağlık Mahallesi'nde de 10 araç, suya gömüldü. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve Büyükşehir Belediyesi ekibi sevk edildi. İş yerlerinde mahsur kalan kişiler, itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Ekiplerin çalışmaları sürerken, bölgedeki Yenişehir Kapalı Semt Pazarı esnafı, tezgahlarını toplayıp, mallarını kurtarmaya çalıştı. Bölgedeki iş yerlerinin bodrum katlarının suyla dolduğu bildirildi.

Öte yandan, bir vatandaşın aracını sel sularına kapılmasın diye ağaca bağlaması dikkat çekti.

SAĞANAK ÇUBUK İLÇESİNİ DE YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ankara'nın Çubuk ilçesinde öğleden sonra başlayan sağanak nedeniyle birçok evin bodrum katlarını su basarken, vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde kanalizasyonların taşması ve yağmur sularının etkili olduğu bölgede, bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katlarını su bastı. Su ile dolan bodrum, depo ve alt kat dairelerdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi. Kısa sürede bölgeye gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipler suları tahliye etti.

'BİNALARIMIZIN ALT KATI HEM YAĞMUR HEMDE LAĞIM SUYU İLE DOLDU'

Evini su basan Çetin Konyalı, "Yağmur yağınca bu durumu sık yaşıyoruz. Bugün de mahallede yağışın ardından birçok alt dairelerimizi su bastı. Logarlar tıkanınca evlerimize doluyor. Binalarımızın alt katı yaklaşık bir buçuk metre hem yağmur hem de lağım suyu doldu. Aradık, itfaiye geldi çekiyor. Bu ne zamana kadar bu şekilde devam edecek? Artık yetkililerin bir an önce önlem almasını istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Evlerini çok kısa sürede su bastığını belirten Halil İbrahim Canıtez ise "Yağmur birden geldi evimizin alt katını ve malzemeleri kullanılmaz hale getirdi. İtfaiye 2 saattir çekiyor halen de çekmeye devam ediyor. Su çekilince genel temizliğimizi yapacağız" dedi.

Mahalleli, altyapı sorunu yaşadıklarını belirterek, yetkililerden sorunlarının çözülmesini istedi.

BAKAN KOCA: ANKARALILARIN HİZMETİNDEYİZ

Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, sağlık hizmetleri personelinin gerekli müdahaleler için görev başında olduğunu belirterek, “Yoğun yağıştan kaynaklanan sel felaketine karşı Ankaralıların hizmetindeyiz. İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığımız; 159 acil yardım kara ambulansı, 530 nöbetçi 112 personeli, 4 UMKE aracı ve 11 UMKE personeli gerekli müdahaleler için görev başında.” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

PROF.DR. ORHAN ŞEN: YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen yağışlarla ilgili " Bu sene biraz daha farklı meteorolojik olaylar yaşıyoruz. Bahar aylarında aslında İç Anadolu bölgesinde, iç kesimlerde bu ikindi yağmurları dediğimiz yağışlar vardır. Bu sene biraz bunlar uzun sürmeye başladı. Ankara'da 3 defa mı 4 defa mı ne sel oldu. Bunun yanı sıra Denizli'de oldu, Samsun'da oldu, Sinop'ta oldu ve olmaya devam ediyor. Bunlar öğleden sonra meydana gelir. Neden İç Analadolu ya da iç Ege kısımlarında meydana geliyor, düzlük yerler, güneş ışıkları daha fazla geliyor buraya, dik geliyor. Dolayısıyla burada ısınan hava öğlen saatlerinde yükseliyor ve kolektif bir hareket meydana getiriyor. Bu kolektif harekette o kümelenmiş dediğimiz, yıldırım, gök gürülütüsü, dolu yapan bulutları oluşturuyor. Öğlen saatlerinde, öğleden sonra yağışlar başlıyor. İşte akşam üstüne kadar da devam ediyor. Nerelerde oldu genellikle bu sene; Denizli ve Muğla'nın iç kesimleri, Antalya'nın kuzeyi, Afyon, Eskişehir, Ankara, Ayancık, Sivas, Kayseri ve Konya civarlarında bu nerdeyse her gün oluyor. Yarın da olacak bu. Yarın da öğleden sonra aynı sistem devam edecek. Halbuki Meteorolojiyi dinlese veya merdiven altı meteorologları değil de meteoroloji mühandislerini dinlese bunlardan haberleri olacaklar. Belediyenin de haberi olacak. Dolayısıyla bu "aniden bastırdı" cümlesine ben katılmıyorum. Bunu bakacak, takip edeceksiniz ve tedbirinizi alacaksınız. Yerel yönetim tedbirini alacak, vatandaş da tedbirini alacak. Bu daha atmosfer kararlı hale gelene kadar devam edecek. Atmosfer daha kararlı olmadı. Ne zaman kararlı olur; Temmuz ayında artık kararlı olacak ki, yukarı seviye, alt seviyedeki sıcaklıklar azalacak. O zaman bu bahar yağışları şiddetli olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Ankara sele teslim Uzman isim CNN TÜRKte uyardı: Devam edecek

Kayseri’de sağanak etkili oldu

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle ev ve caddeleri su bastı, araçlar yolda ilerlemekte zorlandı.

Yeşilhisar ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. İlçede rögarların tıkanması nedeniyle ev ve caddeleri su bastı, araçlar yollarda ilerlemekte zorlandı. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Vatandaşlar evlerindeki suyu, kovalarla boşaltmaya çalıştı. Ekili tarım arazileri de zarar görürken, ilçede yer alan Soğanlı Vadisi’nde sağanak sele dönüştü. Kuvvetli yağışın vurduğu bölgelerde ekipler, suları tahliye etmek için çalışma başlattı.

26 İL İÇİN UYARI

Yarın için Afyonkarahisar, Amasya, Antalya, Aydın, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman ve Kırıkkale için sarı kodlu gök görültülü sağanak yağış uyarısında bulunuldu.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Edirne çevrelerinin, yarın (Pazartesi) bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EGE

Parçalı yer yer çok bulutlu, Muğla ve Denizli çevreleri ile yarın (Pazartesi) öğle saatlerinden sonra bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların İç Ege ile Muğla, İzmir ve Aydın'ın iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı yer yer çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş'ın batı kesimlerinin, yarın (Pazartesi) bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların iç ve batı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların güney ve doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Kastamonu ve Sinop çevreleri ile yarın (Pazartesi) bölge genelinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kastamonu'nun doğu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz bölümü, Gümüşhane ve Giresun çevreleri ile yarın (Pazartesi) bölge genelinin aralıklı ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Orta Karadeniz bölümünde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam saatlerinde Erzincan, Kars, Ardahan ve Erzurum çevrelerinin, yarın (Pazartesi) bölgenin kuzeyi ile Van çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.