Gündem Araç plakası nasıl sorgulanır?

Araç plakası nasıl sorgulanır?

08.01.2018 - 10:56 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alacak kişiler için önemlidir. Yapılacak sorgulama ile aracın genel durumu hakkında bilgi edinilebilir. İleride oluşabilecek sorunların da önüne geçilebilir. Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulama ile hangi bilgiler öğrenilebilir?

Araç plakası nasıl sorgulanır

Araç plaka sorgulama işlemi, dört farklı seçenek ile gerçekleştirilebilir. Bu sorgulama seçenekleri; e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan seçenek, e-Devlet’tir. Araç plakası sorgulanarak aracın çalıntı olup olmadığı, kasko durumu, aracın modeli, tescil birimi gibi bilgiler öğrenilebilir.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile araç plaka sorgulama, tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılabilir. Sorgulama işlemi, 7 Türk Lirası olarak ücretlendirilir. Aracın trafiğe çıkış bilgisi, kaskolu kaskosuz gün sayısı gibi bilgilerin öğrenilebilmesi için ‘’DETAY boşluk PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. Araçta değişen parça sorgulaması için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir.

Örnek olarak; 34AB1234

Aracın plakası değiştirilmiş olsa bile yapılacak sorgulama ile hasar bilgisi görüntülenebilir. Bu sorgulamalar dışında; trafik sorgulama ve poliçe sorgulama da yapılabilir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plakası, turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılarak sorgulanabilir. e-Devlet girişi; e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçenekleri kullanılarak yapılabilir. Giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı ile sorgulama gerçekleştirilebilir.
Sorgulama işlemi ile aracın markası, modeli, rengi, sahip belge tarihi ve tescil birimi bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında; hak mahrumiyeti ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgisi de sorgulama ile öğrenilebilir.

Haberin Devamı

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama, sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra, ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile araç plaka sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Bağlantı üzerinden ad, soyad ve T.C. kimlik numarası yazılarak plaka sorgulaması gerçekleştirilebilir.