GündemArapça da seçmeli ders oldu

Arapça da seçmeli ders oldu

15.05.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:

Örgün eğitim kurumlarındaki öğrenciler artık Arapçayı seçmeli ders olarak görebilecek. Arapça öğretmenliğiyle, Arap Dili ve Edebiyatı mezunları MEB kadrosuna atanabilecek

Arapça da seçmeli ders oldu

Bakanlar Kurulu, örgün eğitim kurumlarında “Arapça” eğitim ve öğretimin yapılmasını sağlayan bir karara imza attı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, ilköğretim ve liselerde zorunlu yabancı dil dersinin yanı sıra okutulan “seçmeli yabancı dil” dersinde öğrencilere birini seçmeleri için sunulan “Almanca, Fransızca, Çince, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça” seçeneklerinin arasına Arapçanın da alındığını belirtti.
Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararda, örgün eğitim kurumlarında Arapça eğitim ve öğretiminin yapılmasının, MEB’nin 24 Mart 2010 tarihli yazısı üzerine, 14 Ekim 1983 tarihli ve 2923 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 8 Nisan 2010 tarihinde kararlaştırıldığı bildirildi.
2923 Sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkındaki Kanun’un 2. maddesi, tüm eğitim kurumlarında okutulacak yabancı dillerin ve yabancı dille öğretim yapan okulların tabi olduğu esasları belirliyor. Maddenin (c) bendinde eğitim ve öğretimi yapılacak yabancı dillerin Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edileceği belirtiliyor.

AB uyum değişikliği
Bu bentteki düzenleme, 2003’te çıkartılan AB’ye uyum yasaları kapsamında değiştirildi. Bendin eski halinde, “Türkiye’de eğitimi ve öğretimi yapılacak yabancı diller, Milli Güvenlik Kurulu’nun görüşü alınarak, Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir” deniliyordu.

Kürt çocuğunun talebi var
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, kararın öğretmenlere, sendikalara, uzmanlara danışılmadan alındığını belirterek, şunları söyledi:
“Arapça hangi ihtiyaç üzerinden eğitim dili olarak belirlendi, açıklanması gerek. Bu ülkede vatandaş olarak yaşayan, sayıları çok daha fazla olan, kendi ana dilinde eğitim yapamayan insanlar var. Kürt çocuklarının ana dilde eğitim talebi var. Lazlar, Çerkezler var. Ana dil eğitimiyle ilgili talep varken, bir kanun maddesine dayanılarak ‘Arapça eğitim-öğretim yapılır’ denilmesi çok düşündürücü.”

1973’te başladı
MEB’in mevcut düzenlemesinde, zorunlu yabancı dil dersi kapsamında İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitimi veriliyor. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 1973’te aldığı karar ile liselerde İngilizce, Fransızca ve Almanca eğitimi başlamış, 8 yıllık kesintisiz eğitimi öngören 1997’deki yasal düzenlemede ilköğretime 4. sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil dersi konulmuştu.

İstihdam alanı doğdu
Arapça Öğretmenliği mezunları ile Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olup pedagojik formasyon alanların MEB kadrosuna öğretmen olarak atanması gündeme gelebilecek. Eğitim-Sen yetkilileri, ilahiyat fakültesi mezunu olup formasyonu bulunanların da atanabileceğini savundu. İmam hatip lisesinde (İHL) Arapça, alan dersi olarak 9, 11 ve 12. sınıfta 5, 10. sınıfta 6 saat okunuyor. Bir İHL öğrencisi seçmeli yabancı dil olarak Arapçayı seçerse, alan dersi haricinde 10. sınıfta 10, 11 ve 12. sınıfta 11’er saat daha Arapça okuyacak.

Arapça da seçmeli ders oldu
KEŞFETYENİ
Magazin dünyasının konuştuğu sürpriz nikah! 3. kez evlendi
Magazin dünyasının konuştuğu sürpriz nikah! 3. kez evlendi

Cadde | 16.05.2025 - 09:03

Hayat Bilgisi dizisinde 'Rüya' karakterini canlandıran Yıldız Asyalı, 3. kez dünyaevine girdi.

Yazarlar