Gündem Aşı çağrısına ‘Kara propaganda’ tepkisi: ‘Aşı kampanyası uygulanmayacak’

Aşı çağrısına ‘Kara propaganda’ tepkisi: ‘Aşı kampanyası uygulanmayacak’

03.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Tabipler Birliği’nin aşı çağrısına tepki göstererek “Gereksiz bir ilacı hangi hekim önerebilir? Toplu bir aşı kampanyası ya da kapanma benzeri tedbirler asla uygulanmayacak” ifadelerini kullandı.

Aşı çağrısına ‘Kara propaganda’ tepkisi: ‘Aşı kampanyası uygulanmayacak’

Türk Tabipler Birliği (TTB), Adana Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu’nun vefatının Kovid-19 kaynaklı olabileceğine işaret etmiş, Eris varyantına karşı koruyuculuğu yüksek aşıların kullanıma girmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, TTB’nin çağrısına sert bir yanıt verdi.

Haberin Devamı

Koca paylaşımında, Mahmutoğlu’nun uzun dönemdir kalp yetmezliği rahatsızlığı çektiğini, solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybeden hekime yapılan üç PCR testinin de negatif olduğunu bildirdi. Mahmutluoğlu’nun vefatının “adeta bir kara propaganda aracı olarak kullanılmaya başladığını” ifade eden Koca, “Bu propaganda, Eris varyantı sebebiyle, tıpkı salgının başlarındakine benzer, şu an için asla gerçekçi ve gerekli olmayan, bilimsellikten tamamen uzak tedbirlerin uygulanmasına ve aşı kampanyaları başlatılmasına yöneliktir. Hekimliğin rengi beyazdır. Bir hekime kara propaganda yakışmaz” dedi.

‘BAŞKA İLİŞKİLER’ SORUSU

Koca, aşı çağrısına ilişkin şunları kaydetti:

“Her ürünün üreticisi gibi, aşı üreticileri de ürettikleri ürünün daha fazla alıcı bulmasını isteyebilirler. Gereksiz bir ilacı kim kullanmak ister, onu hangi hekim önerebilir? Öneriyorsa, o tıp ahlakına bağlı bir hekim midir? Hastayla ilişkisi dışında, olası başka ilişkileri de akla gelmez mi? Bilim adına bilime aykırı girişimde bulunanları ve ülkemizin gereksiz yere sosyal depresyona sürüklenmesinde sakınca görmeyenleri bilim tarafsızlığını, sorumluluğunu üstlenmeye davet ediyorum. Kim ne derse desin, spekülasyonlardan hareketle, gerçekçi veriler olmadığı halde yapılmayacak olanı yapmayacağız. Şimdi gündemde olan küresel ve yerel propaganda, eski tecrübenin haklı endişesinden hareketle bir boyun eğdirme çabasıdır. Boyun eğmeyeceğiz. Toplu bir aşı kampanyası ya da kapanma benzeri tedbirler asla uygulanmayacak. Kovid-19, artık griple nasıl mücadele ediliyorsa tıpkı öyle mücadele edilecek bir hastalıktır.” 

Haberin Devamı

ORGAN BAĞIŞINA ‘AİLE’ FRENİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftadan bu yana yaptığı paylaşımlar ile organ bağışının önemi ve bağışlar sayesinde kurtulan hayatlarla ilgili ilham verici hasta hikayelerine dikkati çekiyor. Yılın ilk yarısındaki organ bağışı sayıları ise Bakan Koca’dan üst üste gelen bağış çağrılarının nedenini gözler önüne seriyor. Bakanlığın verilerine göre, Ocak-Haziran 2023 döneminde yapılan 2 bin 575 operasyonun sekizi akciğer, bin 725’i böbrek, 19’u kalp ve 823’i karaciğer nakline yönelik oldu. Tespit edilen 910 beyin ölümü arasında ise yalnızca 145 aile organ ve doku bağışına izin verdi. Bu sebeple nakle uygun olan donör sayısı 90’da kaldı. Veriler, geçen sene aynı döneme göre daha çok beyin ölümü tespiti yapıldığını, buna karşın daha az ailenin bağışa izin verdiğini ortaya koydu. -HANDE ATILGAN/ANKARA