Gündem Bakterinin ilaca direnç kaynağını buldular

Bakterinin ilaca direnç kaynağını buldular

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi doktora sonrası araştırmacılarından Dr. Cansel Vatansever ve tez danışmanı Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Füsun Can, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen Sağlık ve Spor Alanında Yılın En İyi Doktora Tezi Ödülü’nün sahibi oldu.

Bakterinin ilaca direnç kaynağını buldular

EĞİTİM SERVİSİ - Bilim insanları “Pseudomonas aeruginosa ST235 Yüksek Riskli Klonunun Kolistin Stresine Karşı Benzersiz Uyum Mekanizmalarının Keşfi” başlıklı araştırmalarıyla bu ödüle değer görüldü. Araştırma sonucunda hastanelerde ciddi enfeksiyona yol açan ve çoklu ilaç direncine sahip yüksek riskli patojen “Pseudomonas aeruginosa” bakterisinin incelenmesiyle, bakteriye karşı ilaç geliştirmeyi kolaylaştıracak özgün bir demir alım sistemi ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Dr. Cansel Vatansever’in doktora tezinin sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı iki farklı proje TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından da desteklenmeye hak kazandı. Araştırmalarıyla ilgili bilgi veren Vatansever, Dünya Sağlık Örgütü’nün yüksek riskli patojen olarak nitelendirdiği, hastanelerde ağır seyreden enfeksiyonlara yol açan ve çok ilaca dirençli ‘Pseudomonas aeruginosa’ bakterisinin hastalık yapıcı faktörleri üzerine çalıştığını belirtti. Vatansever, bu bakterinin strese karşı korunmak amacıyla demir alım sistemlerini kullandığının da dünyada ilk kez bu çalışmayla ortaya çıktığını kaydetti. Çalışmanın yeni ilaç hedeflerinin geliştirilmesine katkı sunacağını belirten Vatansever, doktora tezi ile aldığı bu ödülü Cumhuriyet’in 100. yılına armağan etti.