06.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Başbakanlık’ta dün Başbakan Erdoğan ile görüşmek isteyen işsiz bir vatandaşın kurusıkı silahla havaya 3 el ateş açması büyük panik yaşattı. 34 yaşındaki eylemci Nuri Başkapan, hemen korumalarca etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı. Rizeli olduğu ve ailesinin İstanbul’da yaşadığı belirtilen Başkapan’ın, sosyal paylaşım sitelerinde “Erdoğan fanatikleri” grubuna üye olduğu öğrenildi
Erdoğan başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu devam ederken, Koruma Daire Başkanlığı’nın makamının da bulunduğu A Kapısı girişinden 3 el silah sesi duyuldu. Açılan ateş sonrası Başbakanlık korumaları şahsı hemen gözaltına aldı. X-ray cihazından geçmeden gerçekleşen eylemin, Nuri Başkapan isimli kişinin gerçekleştirdiği öğrenildi. Başkapan’ın Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ndeki işinden atıldığı, belediyeden alacaklarını tahsil edemediği gibi iddialar ortaya atıldı ancak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı iddiaları yalanladı.
Emniyet Müdürü geldi
Olayın ardından çok sayıda polis ekibi Başbakanlığa sevk edilirken A girişi önüne de şerit çekildi. Girişlerin durdurulduğu A girişine olay yerine inceleme ekipleri geldi. Silah sesinin duyulmasının ardından Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Ramazan Bal olay yerine gelerek, gelişmeler hakkında bilgi aldı.
Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da Başbakanlık’ta inceleme yaptı Olayın gerçekleştiği kapı Erdoğan ve bakanların giriş yaptığı protokol kapısına 15 metre uzaklıkta yer alıyor. Kapının üzerindeki katta, Başbakan’ın da odası bulunuyor. Eylemin yapıldığı giriş kapısının önünde daha önce eski Başbakan Bülent Ecevit’e yönelik yazarkasa eylemi yapılmıştı.
Ayrıca silahın atıldığı yerin Koruma Daire Başkanının makam odasına da çok yakın bir nokta olduğu görüldü. Başbakanlık’taki koruma ekibi bir süre önce değiştirilmişti. Olayın ardından Başkapan’ın ilk sorgusu Başbakanlık’ta yapıldı.
Başkapan, alışılmışın aksine hakkındaki güvenlik soruşturmaları bitmesine rağmen akşam saatlerine kadar burada tutuldu. Bu sırada Başbakanlık’a ziyaretçi girişi de kapatıldı. Sabıkalı olan saldırganın, şahsi sorunları ile ilgili olarak muhtelif yetkililere zaman zaman mektup yazdığı kaydedildi. Zanlının müracaat ettiği makamların yasalar çerçevesinde kendisine yardımcı olmalarına rağmen, dengesiz davranışlarla dikkatleri üzerinde topladığı vurgulandı.
Olaydan sonra Başbakanlık’taki güvenlik önlemleri sorgulanmaya başlandı. Ecevit döneminde yapılan eylemler nedeniyle Başbakanlık önündeki yol yayalara kapatılmıştı. Ancak Erdoğan dönemiyle birlikte yol yayalara açılmıştı.
Eylemin nedeni maddi sıkıntı
Başkapan, emniyet yetkililerince yaklaşık 6 saat boyunca sorgulandı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Başkapan’ın her iki sorgusunda da, işsiz olduğu ve maddi sıkıntıda bulunduğu için eylemi gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. Başkapan, sorgusunun ardından, gece emniyette tutuldu. Başkapan’ın emniyetteki işlemlerin ardından bugün adliyeye sevkedileceği öğrenildi.
Bakanlık önünde de eylem yapmış
Başkapan’ın daha önce de Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptığı ve gözaltına alınarak serbest bırakıldığı öğrenildi. Olayın ardından cinayet bürosu ekiplerinin de yaralılar olduğu duyumu üzerine Başbakanlığa gittiği ancak herhangi bir yaralının bulunmadığının görüldüğü ifade edildi. Başkapan’ın daha önce “asılsız ihbarlarda bulunma” gibi bazı suçları işlediği ifade edildi.