Gündem ‘Biz yapalım, hukuk arkadan gelsin’ olmaz’

‘Biz yapalım, hukuk arkadan gelsin’ olmaz’

09.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı kapsamında ele alınacak temel konunun “insan onuru” olduğunu söyledi.

‘Biz yapalım, hukuk arkadan gelsin’ olmaz’

 ANKARA Milliyet - Gül, “İnsan için yaşamak hakkını anlamlı kılan insan onuruna saygının mütemadiyen korunmasıdır. Doğuştan gelen hak ve özgürlüklerin tanınmasıdır. İnsanın istediği gibi inanması, inandığı gibi yaşayabilmesidir. Hukukun işlevi, bütün bu hakları koruması, en asli görevidir. Bizim için de siyaseti anlamlı kılan, insanı hak ve özgürlükleriyle yaşatmaktır. Bizim rehberimiz, rotamız, kılavuzumuz hukuktur. ‘Biz yapalım hukuk arkadan gelsin’ değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışı içerisindeyiz. İnsan onurunu korumanın istisnası yoktur, olamaz” dedi. Kimsenin kimseye çamur atma özgürlüğü bulunmadığını dile getiren Gül, “84 milyon vatandaşımızın dünya görüşü, yaşam tarzı, mezhebi, meşrebi, etnik kimliği ne olursa olsun şerefi, onuru, itibarı devlete emanettir. İnsanın lekelenmeme hakkı da bütün insanlığın hakkıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arslan: Cübbeyle siyaset olmaz

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan da sempozyumda yaptığı konuşmada “Hakim ve savcılarımızın anayasal ve yasal yetkilerini aşabilecek ve yargıyı siyasi polemik içerisine çekebilecek söz, tutum ve davranışlardan kaçınması gerekir. Cübbeyle siyaset olmaz ancak cübbesiz yargılama da olmaz. Yargı bağımsızlığı, azami hassasiyet gösterilmesine bağlıdır” dedi.