Gündem Bursa'daki 'UFO' görünümlü bulutun sırrı ne? Deprem habercisi mi? Prof. Dr. Orhan Şen açıkladı

Bursa'daki 'UFO' görünümlü bulutun sırrı ne? Deprem habercisi mi? Prof. Dr. Orhan Şen açıkladı

19.01.2023 - 10:06 | Son Güncellenme:

Bursa'da sabahın ilk ışıklarında 1 saat gökyüzünde görülen UFO görünümlü bulutu gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. 1999 depremi öncesi de iyotların oluşturduğu bulutların olduğunu söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında anlattı.

Bursa’da lodos sonrası bu sabah güneşin doğduğu anlarda Uludağ'ın üzerinde beliren UFO görünümlü bulutu gören vatandaşlar bu farklı ana tanıklık etmenin heyecanını yaşadı. Bazı vatandaşlar ise o anları fotoğraf ve video çekerek ölümsüzleştirdi.

Haberin Devamı

Bursada 2 gündür etkili olan lodos sonrası, gökyüzünde güzel görüntüler oluştu. Gün doğumunun ardından, gökyüzünde beliren tek bir bulut kümesi, görenleri hayran bıraktı. İç içe geçmiş daireler şeklindeki bulut, kentin her yerinden görüntülendi.

Lodos sebebiyle Bursa'nın havasının temizlenmesi de vatandaşlara rahat bir nefes aldırdı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

Bursa’da lodos sonrası gökyüzünde güzel görüntüler ortaya çıktı. İç içe geçmiş daireler şeklindeki bulut kümesi görenleri hayran bıraktı.

Bursa’da 2 gündür etkili olan lodos sonrası, gökyüzünde güzel görüntüler oluştu. Gün doğumunun ardından, gökyüzünde beliren tek bir bulut kümesi, görenleri hayran bıraktı. İç içe geçmiş daireler şeklindeki bulut, kentin her yerinden görüntülendi.

Haberin Devamı

Bazı sosyal medya hesabı kullanıcılarının UFO’ya benzettiği bulutla ilgili konuşan Prof. Dr. Şen;

“Şekilleri çok anlam taşıyor. Bu bulut cinsi Mercek bulut cinsinde bir buluttur. Biz bu bulutlardan hava tahminleri de yapıyoruz. Bu bölgede dün sıcaklık 25-26 dereceye çıkmıştı. Bursa lodosu en fazla hisseden ildi. Bulutta bulunan dönen halka lodosun etkisiyle meydana gelmiştir. Yerdeki sıcaklıkla birlikte buharlaşmadan kaynaklanan lokal bir bulut olduğunu gösteriyor” dedi.

DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Prof. Dr. Şen; “Bu bulutun görülmesi demek yarın bu bölgeye akşamüstü yağmur gelecek demektir. Uludağ'da kar yok sıcaklık da yüksek hatta dün Nilüfer, Orhangazi’de sıcaklık rekoru kırıldı. Dolasıyla oradaki buharlaşmanın artması ve rüzgarın sirkülasyonu bu bulutun meydana gelmesini sağlamıştır.

Bulutları çeşitli sınıflara göre biz sınıflama yaparız ve bazen depremden biraz önce ve öncede deprem çatlaklarından çıkan iyonların oluşturduğu bir bulutta olabiliyor. Yanlış anlamasın seyirciler ama öyle bulutlarda oluşuyor. 1999 depreminde o tür bulutlar meydana gelmişti. Oradan çıkan iyonların oluşturduğu atmosferdeki oksijenle birleşerek. Buradaki bulut ise sıcaklığın olduğunu gösteren bir buluttur.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ DA AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye’nin gündemine oturan, Bursa’nın merkez ilçeleri başta olmak üzere sabah saatlerinde Uludağ’ın üzerinde UFO’ya benzeyen bulut, binlerce kişi tarafından cep telefonlarıyla kaydedildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bulutlarla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptığı gökyüzü fotoğraflı paylaşımda, "Merak etmeyin, ekiplerimiz görevlerinin başında. Herkese ışıl ışıl, mutlu günler dilerim" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden edinilen bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak meydana geliyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor. Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO'yu andıran bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Bursadaki UFO görünümlü bulutun sırrı ne Deprem habercisi mi Prof. Dr. Orhan Şen açıkladı