Gündem Bütün ihaleler Albayraklar’a

Bütün ihaleler Albayraklar’a

29.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanayi Bakanlığı müfettişleri de, Albayraklar’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait beş şirketten aldığı ihalelerde yolsuzluk tespit etti

Bütün ihaleler Albayraklar’a

Bütün ihaleler Albayraklar’a

Sanayi Bakanlığı müfettişleri de, Albayraklar’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait beş şirketten aldığı ihalelerde yolsuzluk tespit etti

TOLGA ŞARDAN Ankara

İstanbul DGM Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada görev alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri de, Albayrak Şirketler Grubu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Halk Ekmek AŞ, İGDAŞ, İSTAÇ, İSBAK ve İSFALT’tan aldığı ihalelerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı.
İçişleri Bakanlığı’nın ardından Sanayi Bakanlığı’nın görevlendirdiği Başmüfettiş Doğan Atamer’in başkanlığındaki heyetin hazırladığı raporda, söz konusu beş şirketle ilgili şu tespitlere yer verildi:
• İstanbul Halk Ekmek (Un ve Unlu Maddeler Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ): Edirnekapı merkez fabrikanın ekmek dağıtımını kapsayan işe ilişkin 16. 11. 2000 tarihli sözleşme, ihale sonucu Albayrak A.Ş ile imzalanmıştır. Ancak 24. 05. 2000 tarihli ek bir sözleşmeyle gerçekte şirketin tüm dağıtım ve pazarlama işleri, açık ve şeffaf olmayan bir şekilde ve rekabetçi ortam yaratılmadan Albayrak A.Ş’ne devredilmiştir.
• İGDAŞ - İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ: 2000 - 2001 yıllarında şirketin kiralık araç ihtiyacını temin maksadıyla açılan sürücüsüz binek araçları ihalesinde çok sayıda lüks binek aracı, ihaleyi kazanan Albayrak A.Ş’den kiralanarak, kamu kaynağı olan şirket sermayesi yerinde kullanılmamış, tasarrufa riayet edilmemiştir.
• İSBAK - İstanbul Belediyeler Bakım Sanayi ve Ticaret AŞ: Kiralık araçlar ana sözleşmesinde belirtilen şirket maksadına aykırı olarak temin yoluna gitmiştir. Kiralık araç temini, idari ve teknik şartname ile tahmini bedel tespiti yapılmadan, İSBAK yetkililerinin belirlediği üç firmadan fiyat teklifi dilekçeleri dışında hiçbir belge ve doküman istenmeden oluşturulan bir ortamda, en ucuz fiyat teklifini veren Albayrak A.Ş’den yapılmıştır.
• İSFALT (İstanbul Asfalt Fabrika Sanayi ve Ticaret A.Ş): Şirketin 2000’de personel taşıma ve kiralık araç hizmetlerini karşılamak üzere belirlediği şartnameler çerçevesinde açtığı ihalelerde katılımcı firmaların dosyalarında şartname gereği firmalardan alınması gereken belgelerin bulunmadığı görülmüş, bu çerçevede firmaların dilekçeleri değerlendirilerek mezkur işin Albayrak AŞ’nin taahhüdünde yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

Uzman şirketler davet edilmedi
Maliye müfettişlerinin İSTAÇ (İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme A.Ş) için raporları şöyle: Şirket 1997’de İBB’ye ait 6 katı atık tesisinin işletilmesini üstlenmiş ve açtığı ihaleyi kazanan Albayrak A.Ş’ye teslim etmiştir. 31. 12. 1999 tarihinde sona eren iş süresi ilkin 3 ay, bilahere 21. 07. 2000 tarihine kadar uzatılmıştır. 18. 07. 2000 tarihinde aynı iş için açılan ihalede de Albayrak A.Ş’ye yaptırılması kararlaştırılmıştır.
İhaleye davet olunan 6 firmadan dördünün inşaat şirketi olduğu, diğer iki firmanın iştigal konularının ihale konularını kapsadığı, bunlardan ihaleyi alan Albayrak A.Ş dışındaki Şafak Temizlik Ltd. Şti’nin yetkili müdürünün Albayrak yöneticileri ile aynı nüfusa kayıtlı Saffet Albayrak olduğu, dolayısıyla ihalelerde iştigal konuları ihale konusunu kapsayan tecrübeli ve taahhütlerini finans ve organizasyon açısından yerine getiren kapasiteleri yüksek şirketlerin araştırılarak ihaleye katılımlarının sağlanmadığı müşahade edilmiştir.




GÜNCEL