Gündem Büyüme hormonuyla Alzheimer bulaştı

Büyüme hormonuyla Alzheimer bulaştı

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alzheimer’ın bulaşabildiği ortaya çıktı. Çocukken büyüme hormonuyla birlikte Alzheimer’a neden olan proteinlerin enjekte edildiği kişiler, erken yaşlarda bu hastalığa yakalandı.

Büyüme hormonuyla Alzheimer bulaştı

Yeni bir araştırma, Alzheimer’ın insanlar arasında bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. İngiltere ve ABD’de erken yaşta Alzheimer olan beş kişi, uzmanlar tarafından incelendi. Bu kişilere çocukken çok kısa boylu oldukları için büyümeleri amacıyla kadavraların hipofiz bezlerinden alınan hormonların verildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu hormonlara bulaşan ve Alzheimer’a yol açan beta amiloid ile prion proteinlerinin de söz konusu beş kişiye aktarıldığı belirlendi. Sadece İngiltere’de bu tedavinin uygulandığı 1.848 kişi bulunduğu bildirildi.

Büyüme hormonuyla Alzheimer bulaştı

‘Başkasına geçirebilir’

Uygulamanın, bazı kişilere “deli dana” (CJD) denilen, ölümcül beyin hastalığına yol açan prionların bulaştığı ortaya çıktıktan sonra yasaklandığı belirtildi. Araştırmanın yazarı Prof. John Collinge, “Enfekte olmuş büyüme hormonunu test ettiğimiz farelerde Alzheimer’a neden olan protein üretimi tetiklendi” demesi panik yarattı.

Geçmişte büyüme tedavisi görenlerin, doku nakli veya organ bağışıyla başkalarına Alzheimer bulaştırma riski olduğu açıklandı. Söz konusu araştırmayla Alzheimer’ın ilk kez “bulaşıcı” olabileceği belirlendi.

Yazarlar