Çekirgeleri çerez yaptılarAfrika ülkesi Uganda’da kasımda yaşanan çekirge istilası, başkent Kampala sakinleri için "çıtır lezzet mevsiminin başlangıcı" olarak kabul ediliyor.
Sıcak mevsimin ardından yağmurlu sezonla gelen çekirgeleri avlayan Kampalalılar, çekirge sürülerinden yakalayabildiklerini çerez olarak yiyor ya da leziz yemekler pişiriyor.
Uganda’da çekirge tuzlanıp, akşamları bira, çay ya da
kahve eşliğinde yeniliyor ya da soslu pişirilip, mısırdan yapılan "ugali" ekmeğiyle birlikte sunuluyor. Çekirgeler genelde tavada kızartılıyor ya da buharda pişiriliyor.
Kampala’nın suni ışıklarına üşüşen çekirge sürülerinin istilası sırasında tüm kent sakinleri çekirge avlamaya koşuyor. Bu ava evcil köpeklerle sokak köpekleri de katılınca, Kampala’nın sokakları çekirge istilasından tamamen temizleniyor.
Kilosu 2 dolarAkşam 20.00 saatlerinde yoğunlaşan çekirge avcıları, yakaladıkları çekirgelerin önce kanat ve bacaklarını koparıp kızartıyor ya da buharda demlendiriyor. Pişmemiş çekirgenin kilosu 2 dolardan satılıyor. Ancak, çekirge istilasının yoğunlaştığı zamanlarda fiyat düşebiliyor. Soğan, köri tozu ve diğer baharat ve sebzelerle kızartıldığında değeri artan kızarmış çekirgenin bir düzinesi 1 dolardan servis yapılıyor.
GÜNCEL