Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'İstanbul depremi' açıklaması: Ertelenemez bir mecburiyet

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'İstanbul depremi' açıklaması: Ertelenemez bir mecburiyet

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası İstanbul depremine ilişkin yapılan hazırlıklara için önemli mesajlar verdi. 'Ertelenemez bir mecburiyet' ifadelerini kullanan Erdoğan, dönüştürülecek konut sayısıyla ilgili rakam verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İstanbul depremi açıklaması: Ertelenemez bir mecburiyet

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbuşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Külliye’de toplandı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KİMSE OYUNA GELMİYOR: Küresel ekonomide ve bölgemizde yaşanan çeşitli sıkıntılara rağmen Türkiye hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor. Ülke ve millet olarak ne zaman atağa kalksak hemen milli birliğimize, toprak bütünlüğümüz, bin yıllık kardeşliğimize kastedildiğini görüyoruz. Birileri aynı senaryoları farklı kılıflarla sürekli ve ısrarlı bir şekilde yeniden sahnelemeye çalışsa da artık kimse bu oyuna gelmiyor. Bunun son örneklerinde biri, ülkemizin en önemli elektrik üretim tesislerinden olan Kemerköy Termik Santrali’nin yeni kömür üretim sahasıyla ilgili çalışmaları engelleme gayretleridir. Güney Ege’de kullanılan elektriğin neredeyse 3’te 2’sini üreten bu santral ülke ekonomisine yıllık 1 milyar dolar civarında katkı sağlıyor. Özelleştirme sonrası verimi yüzde 50’den fazla artan termik santral ülkemiz için önemli bir milli değer konumundadır. Santralin mevcut kömür kaynağı tükenme noktasına geldiği için yeni kömür havzalarıyla üretime devam etmesi gerekiyordu.

Haberin Devamı

AMAÇ BAĞCIYI DÖVMEK: Kömür santralleri Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan krizle birlikte Avrupa ülkelerinin tekrar en önemli enerji kaynağı haline geldi. Almanya ve Fransa başta olmak üzere hiçbir yerde elektrik üretimi için kömür üretimi artışı sorun teşkil etmezken ülkemizde yürütülen kampanyaları ağaç sevgisi veya çevre hassasiyetiyle izah edemeyeceğimiz bir gerçektir. Kendilerine destek vermeye giden muhalefet temsilcilerine bile en ağır hakaretleri etmekten çekinmeyen eylemci profili, amacın üzüm yemek değil, bağcı dövmek olduğunu ortaya koymaktadır. Kömür çıkartılacak alanda kesilecek ağaçların kat be kat fazlası üzeri kapatılan sahalara ve diğer alanlara dikilerek, ülkemizin orman varlığı artışına katkı sağlandığı ilgili kurumlar tarafından defalarca açıklanmıştır. Son 21 yılda Türkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak kırılması zor bir rekora imza atmıştır. 2023 sonu için hedefimiz 30 milyon fidan daha dikerek bu rakamı 7 milyara yükseltmektir. Tek gayesi ülkenin ve milletin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine takoz koymak olanların tüm bu hakikatlerle ilgilenmediğini çok iyi biliyoruz. Biz çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, sadece işimize bakıyoruz.

Haberin Devamı

Ülkemizin kalkınma kervanını yürütmeye odaklanırken, maşaları ve sahiplerini ise kendi kinleriyle baş başa bırakıyoruz. Ana muhalefet partisinin başına sesleniyorum, Muğla Belediyesi onların yönetiminde. Acaba bugüne kadar ne kadar ağaç diktiniz? Bir tane ağaç diktik diyemezler.

SIKINTILAR GELİP GEÇİCİ: Aziz milletim, bugün sizlerle hasbihal edelim. İnsanlar gibi devletlerin de hayatlarında dalgalanmalar, inişler çıkışlar, darlıklar bolluklar olabilir. Hem içeride ardı ardına yaşadığımız badirelerin hem bölgesel ve küresel krizlerin hem de kendi sosyal bünyemize has birtakım sorunların yol açtığı sıkıntıların hepsi de gelip geçicidir.

ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK: Bugün çok tartışılan enflasyon konusunda en büyük başarı bizim dönemimize aittir. Mesela, son 21 yılın enflasyon ortalaması yüzde 15’in altındadır. Bu ortalama rakamın 1970’lerde yüzde 34, 1980’lerde yüzde 44, 1990’larda yüzde 74 seviyelerinde olduğunu unutmamalıyız. Enflasyonu yüzde 6’lara kadar düşüren de yine biz olduk. İç ve dış pek çok arızi meselenin üst üste gelmesiyle yükselen enflasyonu, yeniden tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz.

Haberin Devamı

6.5 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK: Hepimizi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin izlerini silmek için 680 bin yeni konut inşa etmek üzere kolları sıvarken ülke genelinde depreme hazırlık amacıyla 6.5 milyon konutu daha dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunun 1.5 milyonunu İstanbul’da ve en kısa sürede yapmamız ise ertelenemez bir mecburiyet halini almıştır. Deprem bölgesinin yeniden imarını hızlandıracak Yerinde Dönüşüm projemiz milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Projemize yapılan başvuru 160 bini aşmıştır. İnşallah 15 Ağustos’a kadar çadırlarda ve tesislerde kalan afetzedelerimizin tamamını konteynerlere taşımış olacağız.

YENİ ANAYASA HAMLESİ: Meclisimizin açılmasıyla birlikte başta başörtüsü ve ailenin korunması düzenlemesi olmak üzere milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk demokrasisini darbe anayasasından kurtararak sivil ve özgürlükçü bir anayasa ile buluşturmak istiyoruz. Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımızla istişare içinde bununla ilgili hamlemizi önümüzdeki dönemde yapacağız.

Haberin Devamı

Fındık alımı 84 lira

“Bugünkü toplantımızda 16 ilimizde yaklaşık 500 bin çiftçimizin geçim kaynağı olan fındık alım fiyatlarını değerlendirdik” diyen Erdoğan, “Toprak Mahsulleri Ofisimizin uygulayacağı alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre şu şekildedir: Giresun kalite için kilogram başına 84 lira. Revant kalite için kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Ayrıca, alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlamak üzere pirim verilecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız üreticilerimize ayrıca kilogram aşına yaklaşık 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacak” ifadelerini kullandı.