Gündem ‘Denetimsiz’ bırakılmış

‘Denetimsiz’ bırakılmış

10.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Övet’in denetimli serbestlikten yararlanıp cezaevinden tahliye edildiği ortaya çıktı. Övet, saldırıdan değil, önceki suçlarından yeniden tutuklandı

‘Denetimsiz’ bırakılmış

Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan yumruklu saldırı, denetimli serbestlik uygulamasının sorgulanmasına yol açacak bilgileri gün ışığına çıkardı. “Görevli memura mukavemet, hakaret ve kamu malına zarar vermek” suçlarından hükümlüyken 21 Kasım 2013’te Elmadağ Cezaevi’nden serbest bırakılan saldırgan Orhan Övet’in, 2013 Aralık’tan bu yana karakola giderek imza vermediği anlaşıldı. Övet hakkında, imza vermek şartlı denetimli serbestlik kararı ise 27 Mart 2014’te kaldırılmasına karşın yakalama kararı çıkarılmadı.

Haberin Devamı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale Şubesi’ndeki sorgusunun ardından adliyeye sevkedilen Övet, ifadesinde, herhangi bir örgüt veya kişiden talimat almadığını iddia ederek, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşlerini beğenmediğim için, Başbakan ve hükümet aleyhinde yapmış olduğu açıklamaların ülke menfaatlerine ters düştüğünü düşündüğüm için bu eylemi gerçekleştirdim” dedi. Övet, savcılık tarafından adli kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak suretiyle mahkemeye sevkedildi. Övet, Kılıçdaroğlu’na saldırıdan dolayı evinden çıkmamak şartıyla serbest bırakıldı, ancak hakkındaki denetimli serbestlik kararı kaldırıldığından dolayı tutuklanarak, koşullu salıverilme tarihi olan 16 Kasım 2014’e kadar Sincan Cezaevi’nde kalmak üzere cezaevine gönderildi. Saldırı nedeniyle tutuklama kararı verilmemesi de tartışmalara yol açtı.
Kılıçdaroğlu’na saldırdıktan sonra gözaltına alınan Övet, geceyi Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde geçirdikten sonra dün önce AMATEM’e sonra da adliyeye getirildi.

7 soruyla sorgu
Terörle Mücadele Şubesi’nde tutulan Övet’e 7 soru soruldu. Övet, detaylı ifadesinde olay gününü şöyle anlattı: “Saat 10.45 sıralarında TBMM’ye geldim. Meclis Dikmen kapısından müracaatta CHP grup toplantısına katılacağımı belirterek içeriye giriş yaptım. Her hafta salı günleri halka açık grup toplantısının olduğunu açık kaynaklardan ve kendisini CHP’li olarak bildiğim bir yakınımdan öğrendim.”
Övet, eylemden önce uyarıcı madde kullanıp kullanmadığına ilişkin soruya, “Eylemi gerçekleştirdiğim 8 Nisan 2014 günü herhangi bir alkol, uyarıcı ve uyuşturucu madde almadım. En son 4 gün önce esrar kullandım ve daha önce de esrar ile ilgili tedavi görmüştüm. Övet, herhangi bir örgütten veya kişiden talimat alıp almadığı sorusunu da, “Herhangi bir kişi, kişilerden veya örgütten talimat almadım. Ayrıca hiçbir örgüt ile ilişkim veya irtibatım yoktur” diye yanıtladı.
Övet, saldırının ardından yakalanıp polisler tarafından elleri ters kelepçelendikten sonra araca götürülmeden önce TBMM’de bayan kuaförüne sokulduğunu, bu sırada ismini bilmediği simaen tanıdığı 2 CHP milletvekilinin, “Niye yaptın? Seni kim gönderdi?” diye sorduğunu, aralarından birinin iki tokat attığını söyledi. Övet, kendisini darp edenlerden şikayetçi olduğunu kaydetti.

Denetimli serbestlikten çıktı
Övet, Kılıçdaroğlu’na saldırıdan dolayı adli kontrol kararıyla serbest kaldı, ancak saldırıdan sonra yapılan adli inceleme sırasında denetimli serbestlik tedbiri altında olduğu ortaya çıktı. 21 Kasım 2013’te Elmadağ Cezaevi’nden serbest bırakılan saldırgan Övet’in, 2013 Aralık’tan bu yana karakola imza vermediği anlaşıldı. Övet hakkında, imza vermek şartlı denetimli serbestlik kararı 27 Mart 2014’te kaldırılmasına karşın yakalama kararı çıkarılmadı. İnfaz hakimliği, Övet’le ilgili yakalama kararını, Kılıçdaroğlu’na saldırıyı gerçekleştirdikten sonra dün çıkardı. Yakalama kararı, denetimli serbestliğin kaldırıldığı 27 Mart’tan sonra çıkarılmış olsaydı, Övet her yerde aranıyor olacağından Meclis’e girerek Kılıçdaroğlu’na saldıramayacaktı.

Haberin Devamı

Demirçalı: Gökçek de ifade versin

Haberin Devamı

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Meclis’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yumrukla saldırı ile ilgili savcıları göreve çağırarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ifadesinin alınmasını istedi. Demirçalı, TBMM’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik yumruklu saldırıya ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ifadesinin alınmasını istedi. Demirçalı, kişisel Twitter hesabından Gökçek’i mention yaparak, şunları yazdı:
Seçim öncesi Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı olacağı iddiasında bulunmuştu. İfadesine başvurulması gerektiğine inanıyorum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na suikast ve saldırı olacak şeklinde açıklamaları olan Melih Gökçek’in acilen ifadesi alınması gerekir.”
Twitter’da ise Gökçek’le ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Övet’in Gökçek’in resminin önünde çekilen fotoğrafını paylaşan bazı kullanıcılar, saldırganın borçlarını kısa süre önce Gökçek’e yakın olan bir ismin ödediği iddiasını ortaya attı.