Gündem Depremzede kadınlar şiddetle de sarsıldı

Depremzede kadınlar şiddetle de sarsıldı

03.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2023 faaliyet raporunu açıkladı.

Depremzede kadınlar şiddetle de sarsıldı

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Rapora göre deprem bölgesinden ve depremden etkilenip başka illere yerleşen kadınlar arasında dayanışma merkezine 65 başvuru oldu. Raporda şu çarpıcı ifadelere yer verildi: “Kadınların maruz kaldığı erkek şiddeti nedeniyle yaşadıkları güçlükler deprem nedeniyle yaşadıklarını unutturan bir raddeye vardı. Maruz kaldığı şiddet sonrası failden ayrılarak kendi hayatını kurmuş olan bir kadın, depremden sonra çocuklarıyla yerleştiği çadırda, çocukların babasına dair duyduğu tedirginliği şu şekilde aktardı: ‘Babaları hala tehdit ediyor, çadırın önünde geceleri çocuklar uyurken sopa, demir, kaynar su ile bekliyorum’.”

Haberin Devamı

Raporda başka bir kadının yaşadıkları da şöyle anlatıldı: “Bir kadın, şarj probleminden dolayı telefonunu rahatlıkla kullanamadığını ve dolayısıyla kurumlarla görüşüp plan yapmakta zorlandığını ifade etti. Şiddet uygulayan kocasına karşı bir aylık uzaklaştırma kararı çıkarıldığını, bulunduğu çadır kentte sadece bir köşede tuvalet olduğunu ve kimi zaman geceleri tuvaletin etrafında kocasını gördüğünü paylaştı.”

Ekonomik boyutu

Ekonomik şiddetle ilgili bir örnek de şöyle anlatıldı: “Uzun yıllardır ayrı yaşadığı kocası yurt dışında olduğu için boşanmanın bir türlü gerçekleşmediğini söyleyen başka bir kadın, deprem sonrası kocasının çocuklar için herhangi bir destek sunmadığını söyledi. Deprem sigortasından faydalanmak istediğinde ise tapu kendisinin değil kocası üzerine olduğu için, sigortanın getirilerinden faydalanamadığını paylaştı.”