01.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan
Balyoz, Ergenekon gibi ‘kumpas’ davalarında hak kaybına uğrayan emekli ve muvazzaf askerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırlanan “Telafi Yasası” çalışmaları, bu davalar sürecinde hayatını kaybedenleri de gündeme getirdi. Kumpas Mağdurları Derneği’nin (KUMPASDER) “Dava sürecinde hayatını kaybedenler şehit sayılsın” talebine, ölenlerin yakınları da destek verdi.
Amirallere suikast soruşturması sırasında intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar, “Devletten özür bekliyoruz” derken, Balyoz davası kapsamında cezaevinde tutukluyken beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Albay Murat Özenalp’in eşi Sema Özenalp, “Biz eşlerimizi zaten şehit kabul ediyoruz. Devletin de onları şehit olarak bağrına basması, bizlerden özür dilemesi gerekiyor” diye konuştu.
Bakan’a sunuldu
Milli Savunma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı “Telafi Yasası”nın önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi beklenirken, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışma ise Milli Savuma Bakanlığı’na sunuldu. KUMPASDER de, Balyoz ve diğer kumpas davalarında hak kaybına uğrayanlar için harekete geçti.
KUMPASDER Başkanı Emekli Albay Zeki Üçok, kumpas davaları sırasında yaşamını yitirenlerin şehit sayılması gerektiğini belirterek, “Kumpas sürecinde rütbe alacak, kuvvet komutanı olabilecek yüzlerce asker hapse atıldı. Başarılı subaylara kumpas kurularak önleri kesildi. Mesleki başarı ve gurur hiçbir şeyin yerini tutamaz. TSK’nın en başarılı, dereceye girmiş subayları tutsak edildi. Hazırladığımız taslak ile mağdur olan ve önü kesilen arkadaşlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettik. Dursun Albay, hazırladığımız taslağı Milli Savunma Bakanı’na sundu. Ben de İsmet Bey’den randevu talep ettim. Genelkurmay’ın sunduğu taslağın içeriğini tam olarak bilmiyoruz. Umarım bizim taleplerimizle örtüşen bir taslaktır. Kumpas davalarında hayatını kaybeden arkadaşlarımızın şehit sayılmasını istiyoruz” dedi.
TBMM’ye sunulacak
KUMPASDER’in hazırladığı taslağı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sunan CHP Milletvekili Dursun Çiçek de taslağın içeriği hakkında Milliyet’e şunları anlattı:
“Emekliliğe zorlanan mağdurların göreve dönüşleri hariç taleplerimiz olumlu karşılandı. Bizim hazırladığımız taslak ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan taslağın birleştirilerek TBMM’ye sunulması yönünde görüş birliği sağladık. Kumpas mağduru olan arkadaşlarımız için TBMM’den iade-i İtibar yasasını çıkarmasını istiyoruz. Mağdurlara rütbe iadesi, devletin özür dilemesi ve dava sürecinde hayatını kaybedenlerin şehit sayılması taleplerimiz arasında. Maddi ve manevi zararlarının devlet tarafından karşılanması ve cezaevindeyken rütbe alamayanların devrelerinin geldiği rütbenin muadili özlük haklarının verilmesi de isteklerimiz arasında.”
‘Yapanlar teşhir edilsin’
Ahmet Tatar (Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi): “Herkes biliyor ki bazı şeylerin telafisi mümkün değil. Açık söylemek gerekirse devletten kendi adımıza bir talebimiz yok. Devleti devlet yapan en önemli mekanizma adalettir. Bu mekanizmanın başında olanlar hak, hukuk çiğneyip canımızı aldılar. Sorumluların ceza almalarını istiyoruz. Kumpas hukuksuzluğunu yapanların teşhir edilerek adalet önüne çıkarılması gerekiyor. Şehitlik mertebesinin devlet tarafından tescil edilmesini talep ediyoruz. Böyle bir girişim devlet adına geçmişin düzeltilmesine vesile olur. Devletten özür bekliyoruz.”
‘Ceza aldıklarını görmek istiyorum’