Gündem Dip algarnasıyla deniz çayırlarını yok ettiler

Dip algarnasıyla deniz çayırlarını yok ettiler

20.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yasak olmasına rağmen algarna adlı yöntemle avlananlar deniz ekosisteminin çok önemli parçası olan deniz çayırlarına büyük zarar verdi.

Dip algarnasıyla deniz çayırlarını yok ettiler

 GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Karaburun ve Mordoğan açıklarında deniz patlıcanı toplayan teknelerin yaptığı düşünülen çevre katliamı küçük balıkçıların avlandığı meralar olan denizin oksijen kaynağı çayırları yok etti. Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi’nden Yasedin Çidem, “Bölgede yoğun deniz patlıcanı olduğunu görülünce buraya akın ettiler. Dibi tarayarak yapılan algarna Türkiye genelinde yasaktır. Deniz patlıcanı, milyonlarca metreküpü temizleyen, deniz çayırları ise denizlerin ve gezegenimizin oksijen ihtiyacını karşılayan çok önemli bir varlık. Bu yüzden korunuyor ve taşınmaları yasak olmasına rağmen büyük zarar gördü” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDE 10 LİTRE OKSİJEN

Denizlerin akciğerleri olarak tanımlanan ve Akdeniz'e özgü deniz bitkisi deniz çayırları balık stoklarının ve denizdeki oksijen dengesinin devamlılığı için çok önemli roller üstleniyor. Bir metrekare deniz çayırı tarlası günde 10 litreden fazla oksijen üretirken pek çok deniz canlısının da çevresinde yaşam alanı bulmasını sağlıyor.

ALGARNA YÖNTEMİ ZARARLI

Ülkemiz deniz çayırları açısından zengin bir ülke olmasına rağmen vahşi balıkçılık yöntemleri ve teknelerden atılan bilinçsiz çıpalar nadir ekosisteme büyük zarar veriyor. Deniz çayırlarının yakınındaki deniz patlıcanı tarlalarını tarayarak dip ekosistemine büyük zarar veren algarna yönteminin Mordoğan’da yarattığı tahribat gözler önüne serildi. Geçtiğimiz günlerde ağlarını toplamak için denize açılan Mordoğanlı balıkçılar, bazı ağlarının kayıp olduğunu geriye kalanların ise ölü deniz çayırlarıyla kaplandığını gördü.