Gündem Düden Şelalesi'nde su seviyesi azaldı, sondaj suyla beslemeye başlandı

Düden Şelalesi'nde su seviyesi azaldı, sondaj suyla beslemeye başlandı

28.08.2023 - 14:15 | Son Güncellenme:

Eşsiz manzarasıyla ziyaret edenleri hayran bırakan Düden Şelalesi'nde su seviyesi azaldı. Günlük 6 bin kişinin ziyaret ettiği şelale sondaj suyuyla beslenmeye başlandı.

Düden Şelalesinde su seviyesi azaldı, sondaj suyla beslemeye başlandı

Antalya'nın Kepez ilçesi Varsak Mahallesi’nde yer alan şelalenin çıkış noktasına Türkiye’nin farklı illerinden gelen tatilciler, görsel şölen sunan şelaleyi görmek için adeta kuyruğa girdi. Gün içinde 6 bin ziyaretçinin giriş yaptığı şelalede, ziyaretçiler mağaralarda serinleyip, şelalede fotoğraf çektirerek anı ölümsüzleştiriyor.

Haberin Devamı

Diğer taraftan yurtta uzun zamandır etkili olan çöl sıcakları Düden Şelalesini de vurdu. Yeşilçam filmlerine de sahne olan Düden Şelalesi'nin suyu, azaldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ise harekete geçerek 3 sondajdan su aktarımı yaparak şelaleyi besliyor. Yapılan takviye ile şelalenin canlı kalması sağlandı.

'KÜRESEL ISINMA İLE BERABER SICAKLIK DEĞERLERİNİ BU SENE ÇOK İYİ HİSSETTİK'

Dünyada yer altı su kaynaklarının çekilmeye başladığını belirten Antalya Düşünce Platformu Kurucu Üyesi Biyolog Asım Özgüven, “Ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Küresel ısınma ile beraber sıcaklık değerlerini bu sene çok iyi hissettik. Yeraltı kaynak sularının en çok yağmur sularıyla beslendiğini hepimiz biliyoruz. Düden Şelalesi Antalya’nın dünyaca unlu bir şelalesidir. Turizme ve tarıma su katkısı sağlayan önemli bir kaynak. Kırkgöz ve Pınarbaşı sularının birleşmesi ile görsel bir şölen oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı
1/18

2/18

3/18

4/18

5/18

6/18

7/18

8/18

9/18

10/18

11/18

12/18

13/18

14/18

15/18

16/18

17/18

18/18

'BELEDİYE TARAFINDAN SU TRANSFERİ YAPILIYOR'

Şelalenin su debisinde bir düşüklük tespit edildiğini belirten Özgüven, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Belediyemiz belli kaynaklardan su transfer ederek şelalenin canlı kalmasını sağlıyor. Biz çevremizi ve su kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Bunların hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Biz platform olarak da her turlu desteği vermeye hazırız. Şelalemizi günlük 2 bini yerli vatandaş olmak üzere 6 bin ziyaretçi geliyor ” sözlerine yer verdi.

'ÇOK GÜZEL ÇOK BEĞENDİM'

Şelaleyi görmek için Samsun’dan geldiğini belirten Berk Mezdeği ise,” Şelaleyi çok beğendim. Antalya şehir merkezine daha önce gelmiştim ama buraya ilk defa geldim. Özellikle yüksekten akması çok hoşuma gitti” ifadelerini kullandı. Şanlıurfa’dan gelen Songül Yemez ise şu ifadelere yer verdi: “Çok güzel çok beğendim. Bu bizim ilk uğradığımız yer oldu. İlk defa geldim, başkalarına da öneriyorum”

TUNCA NEHRİ KİRLİLİKTEN YEŞİLE BÜRÜNDÜ

Yaz boyunca etkili olan hava sıcaklıkları nehir debilerini de olumsuz yönde etkiledi. Edirne’de debisi düşen ve kuruma noktasına gelen Tunca Nehri, mevsim normallerinin üstünde yaşanan hava sıcaklarının ardından neredeyse kuruma noktasına gelerek adeta bataklığa döndü. Nehir, atılan atıklarla birlikte çöplüğe dönerken, su yüzeyi ise plastik atıklar, çöpler ve sazlıklarla kaplandı. Yeşil renge bürünen nehir vatandaşları da tedirgin ediyor.

Haberin Devamı

"BU DURUM İÇLER ACISI"

Edirne’de staj öğrencisi olan Zeynep Bayutmuş, tarihin bu şekilde zarar almasının can sıkıcı olduğunu belirterek, “ Biraz önce arkadaşımla birlikte Karaağaç’a bisiklet turu gerçekleştirdik. Tunca Nehri beklediğimden daha da kirli çıktı. Daha önce arkadaşım bana nehrin kirli olduğu söylemişti ama bu kadar da kirli olduğunu beklemiyordum. Açıkçası bu durum içler acısı. Tarihimizin böle zarar alması çok can sıkıcı. Burayı bu kadar kötü ve kirli görmek istemezdim, yeşile bürünmesini de istemezdim. Burayı kirlilikten arınmış daha temiz ve berrak akan bir su görmek isterdim. Şu anki durumu çok kötü çünkü nehir çöplükten geçilmiyor. Belki içinde canlı bile yoktur” dedi.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

"BU DOĞAYI BİZ ÇOCUKLARIMIZA, EVLATLARIMIZA BIRAKACAĞIZ"

Haberin Devamı

Edirneli vatandaşlardan Gülcan Ölmez ise Tunca Nehri’ni bu şekilde gördüğü için üzüldüğünü ifade ederek, “Ben Karaağaç’ta gezmekten geliyorum ama Tunca Nehri’nin bu halini görmek beni açıkçası üzüyor. Gereksiz bir şekilde kirletilmiş ve çok pis görünüyor. Bu doğayı biz çocuklarımıza, evlatlarımıza bırakacağız. Biraz da bu şekilde düşünürsek çok daha güzel olur” şeklinde konuştu.

İstanbul’dan Edirne’ye turistik gezi için gediğini söyleyen vatandaşlardan Ersan Nacar, Tunca Nehri’nin yeşile bürünmesinin çok kötü bir görüntü olduğunu ve nehirde mavi bir su akmasını istediklerini ifade etti.

Yazarlar