Gündem E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

07.01.2018 - 09:41 | Son Güncellenme:

E-Devlet uygulaması, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay erişebilmesini sağlar. E-Devlet üzerinden işlemler, sıra beklemeden hızlı şekilde gerçekleştirilebilir. E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nereden alınır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır E-Devlet şifresi nasıl alınır

E-Devlet, 36 milyona yakın kullanıcı ve iki binden hizmete sahiptir. Kullanıcılar, E-Devlet girişi yaparak istedikleri kuruma ait işlemi gerçekleştirebilirler. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri yapılır. Son yapılan eklemeler ile vatandaşlar doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerini taşıma işlemlerini E-Devlet ile yapabilecekler. Bunlar dışında; SGK hizmet dökümü, askerlik belgesi sorgulama ve araç plakasına yazılan ceza sorgulama gibi farklı kurumlara ait işlemler yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET’E NASIL GİRİLİR?

E-Devlet’e turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Giriş için kullanıcılar; E-Devlet şifresi, mobil imza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı ve e-İmza seçeneklerini kullanabilirler. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. Giriş yapıldıktan sonra, hizmetler menüsünden veya arama kutucuğundan istenilen hizmete ulaşılarak işlem yapılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet uygulamasına vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda yeni hizmetler eklenir. E-Devlet üzerinden en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı gelir.
E-Devlet ile en fazla işlem yapılan hizmetler ise; SGK hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama, tapu bilgileri sorgulama ve araç plakasına yazılan ceza sorgulamadır. Bu işlemler dışında; mobil hat, hava tahmini, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, günlük döviz kurları sorgulamaları da yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden temin edilebilir. Şifre kullanıcılara, 2 Türk Lirası karşılığında kapalı bir zarfın içerisinde verilir. Şifre ile kişisel bilgilere ulaşılabildiği için, başka kişilerle güvenlik açısından paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİNİ UNUTANLARIN NE YAPMASI GEREKİR?

E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yeni şifre alabilirler. Yeni şifre için, E-Devlet uygulamasına daha önceden cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olası gerekir. Cep telefonu numarası kayıtlı değilse, PTT şubesinden yeni E-Devlet şifresi alınarak uygulamaya giriş yapılabilir. E-Devlet şifresi dışında mobil imza, T.C. kimlik kartı, e-İmza, internet bankacılığı giriş seçenekleri kullanılarak da uygulamaya giriş yapılarak, işlem gerçekleştirilebilir.