Gündem Ege’de Yunan tacizine anında müdahale

Ege’de Yunan tacizine anında müdahale

27.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muğla Bodrum’da yelkenli tekne, Yunan Sahil Güvenlik botu tarafından 30 dakika boyunca taciz edildi. Telsiz anonsuyla teknedekilere “Sakın rotanızı değiştirmeyin” çağrısı yapan bölgedeki Türk Sahil Güvenlik botu, Yunan unsurunu bölgeden uzaklaştırdı.

Ege’de Yunan tacizine anında müdahale

51’inci Deniz Kuvvetleri Kupası Uluslararası Açık Deniz Yat Yarışı 22 Temmuz’da İstanbul Çengelköy’den başladı. Muğla’nın Bodrum ilçesi Turgutreis Mahallesi’nde sona erecek yarışa 4’ü yabancı 30 tekne katıldı. Yarışa katılan ‘Good Day Sunshine’ isimli yelkenli tekne, 9 kişilik ekibiyle, 72 saat süren yolculuğun ardından önceki gün saat 11.00 sıralarında Bodrum açıklarına ulaştığında, Yunan Sahil Güvenlik unsuru tarafından taciz edildi. 

Haberin Devamı

Korku dolu anlar 

Yunan Sahil Güvenlik botu, yelkenli tekneyi batırmak için çevresinde tur atarak dalga yarattı. Teknenin kaptanı Murat Tan ve beraberindekiler su alan dümeni kırık yelkenliyi acil durum dümeniyle tutmaya çalışırken, korku dolu anlar yaşandı. Bölgede devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik botu durumu fark edip, telsiz anonsuyla teknedekilere “Sakın rotanızı değiştirmeyin” çağrısı yaptı. Ardından da yanına gittiği yelkenli tekneyi korumaya aldı. 30 dakika süren tacizin ardından Türk Sahil Güvenlik botu, Yunan unsurunu bölgeden uzaklaştırıp, yelkenli teknenin yarışı güvenli şekilde tamamlamasını sağladı. O anlar yelkenlidekiler tarafından anbean görüntülendi. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada “25 Temmuz 2022 tarihinde saat 08.50’de Bulamaç Adası 3.8 deniz mili (yaklaşık 7 km) güneybatısında Deniz Kuvvetleri Kupası Açık Deniz Yat Yarışı’na katılan bir yelkenli tekneye taciz teşebbüsünde bulunan Yunan Sahil Güvenlik unsuru, Türk Sahil Güvenlik Botu tarafından icra edilen önleme manevraları ile engellenmiş ve bölgeden uzaklaştırılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

‘Tekneyi batırmaya çalıştılar’

Yaşadıkları anları anlatan yelken antrenörü ve tekne kaptanı Murat Tan, “Yunan Sahil Güvenliği tacizde bulundu. Türk Sahil Güvenlik botumuz onların bize yaklaştığını gördüğü an hızlı bir şekilde yardımımıza geldi. Önce geldi önümüzden döndü ve daha sonra dalga yaptı. Tekneyi batırmaya yönelik bir hareket izlediler. Neden olduğunu bilmiyoruz. Ekip rüzgardan dolayı tutunmaktan zorlanıyor. Sahil Güvenlik geldi. Komutan telsizden anons geçip, ‘Yarışan tekne sakın rotanı değiştirme’ dedi. Biz de telsizden ‘Tabii ki rotamızı değiştirmeyeceğiz’ dedik. Haçlı Ordusu gelse rotamızı bu saatten sonra değiştirmeyiz. Teknede 9 kişiydik bizim için çok heyecanlı ve korkutucuydu. Daha sonra bizden biraz uzaklaştı ama bizim Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerimiz peşini bırakmadı” dedi.