Gündem Ergenlerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor

Ergenlerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor

05.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Pandemi sürecinde ergenlerin ekran bağımlılığının arttığına vurgu yapan uzmanlar, 20 yaş altındaki gençlerin yüzde 54.4’ün siber zorbalık mağduru olduğunu söyledi...

Ergenlerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor

 

MERT İNAN İstanbul - Kovid-19 salgını sürecinde bağımlılıkla ilgili risk ve tehlikeler de çeşitlenmeye başladı. Uzmanlar, pandemi koşullarında özellikle ergen gruptaki gençler arasında ekran ve madde bağımlılığına yönelik risklere dikkati çekerken, Yeşilay farkındalık ve çözüm yollarına yönelik önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Uluslararası katılımlı Bağımlılık Kongresi’nde, bağımlılık sorunları masaya yatırıldı. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman Milliyet’e yaptığı açıklamada, ergenlik dönemindeki kız çocuklarının sosyal medyada uğradıkları siber zorbalığa dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kızlar daha mağdur

Duygusal sorunları olan 18 yaşın altındaki ergen kız çocuklarının, akranlarına göre sosyal medyada daha fazla zaman geçirdiğini ve bu durumun beraberinde siber zorbalığa uğrama ihtimalini arttırdığını dile getiren Prof.Dr. Arman, ”20 yaş altındaki gençlerimizin yüzde 54.4’ü hayatında en az bir kez siber zorbalığa uğramış durumda. Ergenlerin siber zorbalık yapma oranı yüzde 35.7, hem siber zorba, hem siber mağdur olma oranı ise araştırmalarda yüzde 23.8 olarak saptandı. Birçok çalışmada siber zorbalığa uğrayanlar arasında cinsiyet farkı olmadığı yönünde sonuçlar varken, daha az sayıda çalışma kızların daha çok siber mağdur olduğu yönünde sonuçlar çıkıyor” dedi. 

Ruh sağlığına tehdit

Haberin Devamı

En çok görülen siber zorbalık türlerinin tehdit, hakaret içerikli mesajlar, e-postalar gönderme, kişiyi aşağılayıcı yazı, fotoğraf veya videolar gönderme olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Arman şöyle devam etti: “Siber zorbalık ergen sağlığını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu. Birçok çalışma siber zorbalığın ergenlerde kaygı, depresyon, intihar düşünceleri, gibi içselleştirme sorunlarının riskini arttırdığını ortaya koydu. Ergenlerin siber zorbalığa maruz kaldığında, güvenli olarak bu durumu vakit geçirmeden yetkili kurumlara ya da kişilere bildirebilmeleri, ileri istismar durumlarının önüne geçecektir. Ruhsal şikayetlerin vakit geçirmeden ergen psikiyatri uzmanı gözetiminde tıbbi açıdan ele alınması son derece önemlidir” diye konuştu.