Gündem Eski vekillerden emekli amirallere destek bildirisi

Eski vekillerden emekli amirallere destek bildirisi

06.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, DSP ve SHP’li eski 98 milletvekili yayımladıkları bildiriyle, ‘126 eski büyükelçi ve 104 emekli amiralin, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle ilgili bildirilerine destek verdiklerini’ açıkladı.

Eski vekillerden emekli amirallere destek bildirisi

Bildiride özetle şu ifadeler yer aldı: “Eski parlamenterler olarak diyoruz ki; Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz! 126 eski büyükelçi ve 103 emekli amiralin, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle ilgili açıklamalarını desteklediğimizi ve altına imza koyduğumuzu, kamuoyuna ilan ediyoruz. Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi tartışmalarının geldiği nokta, bu açıklamamızı zorunlu kılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul’da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlaşması’ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasını doğru bulmuyoruz... Görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı korkutma ve soruşturma gibi girişimler yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkelerini ve temel felsefesini vicdansız darbelerle yıkmaya çalışanların, konuşma ve düşüncelerini açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişileri darbecilikle suçlamalarını da esefle karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

Bildiriye imza atanlar arasında eski TBMM Başkanvekilleri Güldal Mumcu ve Uluç Gürkan’ın yanı sıra A.Kemal Kumkumoğlu, Ahmet Güryüz Ketenci, Ali Özcan, Ali Özgündüz, Atilla Kart, Ahmet Tan, Binnaz Toprak, Bülent Baratalı, Cevdet Selvi, Çetin Soysal, Enis Tütüncü, Erdal Aksünger, Esfender Korkmaz, Haşim Oral, Hüsnü Bozkurt, Hasan Gemici, İsmail Değerli, Kemal Anadol, Kemal Ekinci, Mehmet Kesimoğlu, Mustafa Kul, Mustafa Özyürek, Necla Arat, Nevin Gaye Erbatur, Nur Serter, Oğuz Oyan, Osman Korutürk, Sena Kaleli, Süleyman Çelebi, Süleyman Genç, Şahin Mengü, Şinasi Öktem,, Şükrü Sina Gürel, Tolga Çandar, Türkan Miçoğulları gibi isimler bulunuyor.

 

Yazarlar