Gündem Fahrelnisa Zeid rekora koşuyor!

Fahrelnisa Zeid rekora koşuyor!

23.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Christie’s’in Dubai’de düzenleyeceği müzayedede bir Fahrelnisa Zeid tablosu, 3-4 milyon dolara satışa çıkacak. Eğer eserin satışı gerçekleşirse tablo Türk resminin en pahalı çağdaş eseri olacak.

Fahrelnisa Zeid rekora koşuyor

Dünyanın en önemli müzayede evlerinden Christie’s Müzayede Evi 29-30 Ekim’de Dubai’de düzenleyeceği “Dubai-Türk, İran ve Arap Ülkeleri Modern ve Çağdaş Sanat” müzayedesinde 1901- 1991 yılları arasında yaşamış ünlü ressam Fahrelnisa Zeid’e ait yağlıboya tablo, 3-4 milyon dolar aralığında satışa çıkacak. Sanatçının soyut geometrik tarzının önemli bir örneği olan 1964 tarihli tablo “Break of the Atom and Vegetal Life” adını taşıyor. Fahrelnisa Zeid’in oğlu Raad Bin Zeid Koleksiyonu’ndan müzayedeye çıkan tablo 2.1 metreye 5.5 metre boyutlarında.
En pahalı eser olabilir
Eserin satışı gerçekleşirse, 2013’de vergileriyle beraber 2 milyon 900 bin TL’ye Antik A.Ş tarafından düzenlenen müzayedede satılan ve en pahalı çağdaş Türk resmi olan Erol Akyavaş’ın “Kabe” eserinin rekoru kırılacak ve tablo Türk resminin en pahalı çağdaş eseri olacak. Eğer satış gerçekleşirse eser aynı zamanda, Christie’s Dubai’nin satışını gerçekleştirdiği Ortadoğu coğrafyası sanatçıları arasında en pahalı eser olacak.
Başka eserler de var
Kabaağaçlızade Şakir Paşa’nın kızı, II. Abdülhamit devri sadrazamlarından Cevat Paşa’nın yeğeni ve Halikarnas Balıkçısı’nın kızkardeşi olan Fahrelnisa Zeid, soyadını Kral 1. Faysal bin Hüseyin’in kardeşi ve dönemin Irak büyükelçisi olan Emir Zeid’le evlendikten sonra aldı. Sanatçı, Sanayi-i Nefise’nin ilk kadın öğrencileri arasında yer alıyordu.
Fahrelnisa Zeid ve ressam oğlu Nejad Devrim’in eserlerinden oluşan kapsamlı bir sergi, 2006’da İstanbul Modern’de açılmıştı. Christie’s tarafından düzenlenecek müzayedede ayrıca Türkiye’den Murat Polat, Ramazan Bayrakoğlu, Ansen, Özlem Şimşek, Ayça Telgeren ve Erol Akyavaş gibi sanatçıların da eserleri satışa çıkıyor.