Gündem FED FAİZ KARARI | Amerikan Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı, faiz oranı ne oldu?

FED FAİZ KARARI | Amerikan Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı, faiz oranı ne oldu?

15.06.2022 - 21:52 | Son Güncellenme:

Dünyanın gözü Fed'de... Amerikan Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Beklentiler 0,50 baz puan faizlerin artacağı yönündeydi... Jerome Powell'ın açıklamaları ise merakla bekleniyor. Fed faiz kararı ne oldu?

FED FAİZ KARARI | Amerikan Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı, faiz oranı ne oldu

Enflasyon dünyada yükselmeye devam ederken Amerikan Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararı belli oldu! ABD'de resesyon tehlikesi gitgide artarken faizlarin kaç puan artacağı kafalarda soru işareti bırakıyordu. Yurt içinde vatandaşlar "Fed faiz kararı açıklandı mı, saat kaçta açıklanacak?" sorusunu sıklaştırıyor. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI

2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran tarihlerinde yapıldı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım.

Karar metninde Fed, yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı.

Metinde, toplam ekonomik aktivitenin ilk çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmış göründüğüne dikkat çekildi.

Fed ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelledi. Buna göre Mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7'ye çekildi. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 1,7'ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2'den yüzde 1,9'a indirildi.

Haberin Devamı

Fed bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkardı.

BEKLENTİ 50 BAZ PUAN, FİYATLAMA 75 BAZ PUANDI

Ekonomistlerin beklentisi faiz aralığının 50 baz puan artışla yüzde 1,25-1,50 bandına çıkarılması yönündeydi.

75 baz puan artış bekleyen kurumlar arasında Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan, HSBC, Deutsche Bank da yer alıyordu.

Fed Başkanı Jerome Powell Mayıs ayındaki Federal Açık Piyasa Toplantısı’nda bu toplantı ve Temmuz ayı için 50 baz puanlık faiz artışı sinyali vermişti ancak Mayıs enflasyonu verisinin ardından çok sayıda kurum tahminini yukarı çekerken, vadeli işlemlerde de 75 baz puanlık artış fiyatlanmıştı.

PROF.DR. SEFER ŞENER'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Piyasaların odaklandığı ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı bugün açıklanacak. Beklenti, bankanın enflasyonu kontrol altına almak için resesyon riskini üstlenmesi ve sert bir faiz artışına gitmesi yönünde. Peki uzmanların faiz konusundaki beklentileri ne? İşte cevabı..

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: ABD’den son gelen enflasyon verileri yüzde 8.6 seviyesinde beklentilerin üzerinde olduğu için piyasalar yeniden acaba ‘ABD Merkez Bankası (Fed), 0.75 baz puanlık bir artış yapacak mı?’ senaryosunu fiyatlamaya başladı. Ancak üretici fiyat endeksinin piyasa beklentileri doğrultusunda 0.8 olarak gelmesiyle birlikte ABD’de enflasyon kısa vadede çok düşmeyeceğini göstermektedir.

Haberin Devamı

‘50 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI MUHTEMEL’

Sadece enflasyon açısından düşünüldüğünde 0.75 baz puan faiz artışı sürpriz olmayacaktır. Fakat uzun süreden beri piyasa beklentileri 50 baz puan seviyesine kilitlendiğinden faiz artışının da çok yüksek ihtimalle 50 baz puan seviyesinde kalması muhtemel gözükmektedir. Diğer taraftan enflasyonun dışında gerek Dünya Bankası gerek IMF büyüme rakamlarıyla ilgili aşağı yönde revize ettiğinden dolayı büyüme kısmındaki risk sınırlı da olsa hala üretici tarafında fiyat artışlarını devam ettirmektedir.

Dolayısıyla büyüme açısından da değerlendirildiğinde 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakmak mümkündür. Eğer yıl sonuna doğru büyüme beklentiler daha üst seviyelere çıkarsa piyasanın önünün açılması anlamında faiz artışlarının daha radikal rakamlar şeklinde gerçekleşmesi muhtemeldir.

Haberin Devamı

Diğer taraftan gerek ham madde ihtiyacının artması gerek Çin, Avrupa ve Avustralya pazarlarının hızlı toparlanması ham madde fiyatlarını ve emtia fiyatlarını canlı tutmakta, üretici enflasyonuna dönük gelecek beklentisini de artırmaktadır. Bütün bunlar düşünüldüğünde Fed’in 50 baz puanlık faiz artışı neredeyse kesin gerçekleşecek rakamdır. 75 baz puan faiz artışı beklentisi kesinlikle sürpriz olacaktır.

‘75 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI FİYATLANMAYA BAŞLADI’

Enflasyon verileri açıklandıktan sonraki 1 haftada piyasalar Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini de fiyatlamaya başlamıştır. Gerek dolar endeksinin 105 seviyelerine gelmesi gerekse emtia ve altında gevşemelerin yaşanması (Ons altının 1820 dolar seviyelerine inmesi) bu fiyatlamayı ortaya çıkarmaktadır.

Ancak unutmamak gerekir ki piyasanın reel gerçekleşmesi 50 baz puan faiz artışını fiyatlamış durumdadır.