20.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
AA
Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ ile ilişkili olan bu üç kuruluşun BM Ekonomik ve Sosyal İşler Konseyi (EKOSOK) nezdindeki istişari statülerinin geri alınmasına ilişkin tavsiye kararları dünkü oturumda kabul edildi.
Tavsiye kararı
Türkiye, aynı zamanda başkan yardımcılığını yürütmekte olduğu BM Sivil Toplum Kuruluşları Komitesi’nin 30 Ocak- 8 Şubat tarihlerinde yapılan 2017 olağan oturumu sırasında KHK ile kapatılan söz konusu üç kuruluşun EKOSOK nezdindeki istişari statülerinin geri alınması başvurusunda bulunmuştu. Komite 30 Ocak’taki oturumunda Türkiye’nin talebi yönünde tavsiye kararları almıştı.
2 başvuruya iptal
Ayrıca yine aynı 667 KHK ile kapatılmış olan İstanbul Fikir Araştırmaları Derneği’nin ve Hazar Strateji Enstitüsü Derneği’nin BM’ye istişari statü başvurularının da iptal edilmesi yönünde karar alındı.
EKOSOK’un bu kararının, FETÖ ile mücadele konusunda uluslararası örgütler nezdinde elde edilen önemli başarılardan biri olma özelliği bildirildi. Kimse Yok Mu Derneği 2010, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile TUSKON ise 2012 yılında BM’de “istişari statü” elde etmişti.