Gündem GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılıyor?

GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılıyor?

12.06.2016 - 12:57 | Son Güncellenme:

GSS borç sorgulama ile prim borcunuzu öğrenebilirsiniz. GSS borç sorgulama işlemini kullanan vatandaşlar internet üzerinden zaman kaybetmeden ne kadar borçlarının olduğunu öğreniyorlar. GSS borç sorgulama işlemine ilişkin daha fazla bilgi haberimizde yer almaktadır.

GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılıyor

Her vatandaşın sağlık güvencesi hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlayabilmek amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası hizmetleri başlatıldı. Türkiye sınırları içerisinde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sağlık güvencesi hizmetlerinden yararlanabilmesi ve sosyal güvence kapsamı altında bulunabilmesi amacı ile başlatılan GSS hizmetleri dahilinde vatandaşlara GSS borç sorgulama hizmeti de sunuluyor. Türkiye genelin yeni geçilen bir sağlık güvencesi sistemi olması ve aynı zamanda da vatandaşların sisteme dair net bir bilgiye sahip olamaması gibi pek çok neden dolayısı ile vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası borçları ile karşı karşıya kalabiliyor.



GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye genelinde lise eğitimini tamamlamış olan veya Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta kurumlarından ayrılan veya 25 yaşını doldurmuş olması gibi nedenler dolayısı ile GSS prim ödemeleri devlet tarafından karşılanan gruptan çıkan vatandaşlar için Genel Sağlık Sigortası prim borçları oluşuyor. Oldukça yüksek seviyelere ulaşan Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile ilgili olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital platform üzerinde online GSS borç sorgulama hizmeti sunuluyor. Özellikle de günümüz modern teknolojisinin internet kullanımının yaygınlaşmasına yol açması dolayısı ile dijital platform üzerinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşlara yönelik olarak SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta sistemleri dışında GSS sağlık güvencesi sistemi alanında da önemli kolaylıklar sağlayacak dijital hizmet uygulamaları sunuluyor.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında özellikle SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigortası mükelleflikleri sona eren veya liseden mezun olan öğrencilerin fazlasıyla sık şekilde karşılaştığı GSS prim borçları durumuna yönelik olarak da düzenli şekilde GSS borç sorgulama yapılması öneriliyor. Vatandaşlar internette Genel Sağlık Sigortası kapsamında GSS borç sorgulama işlemlerini e-Devlet sisteminden veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK web portalı elektronik hizmetlerinden birisi olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden gerçekleştirebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web tahsilat uygulama ekranında da vatandaşların öncelikle güvenlik amaçlı olarak e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. E-Devlet girişinden sonra yeniden aynı hizmet ekranına yönlendirilen vatandaşların;

*Sorgu türü; Diğer ödemeler

*Sorgu tipi; GSS prim

*T.C. kimlik numarası bilgilerini girmesi gerekiyor. Böylelikle GSS borç sorgulama ile elektronik ortam kolaylığında herhangi bir borcu olup, olmadığını öğrenebiliyor ve aynı zamanda da kredi kartı aracılığıyla da GSS borç ödeme işlemlerini dakikalar içerisinde günün her saatinde elektronik ortamda yapabiliyor.

GSS borç sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinde kimlik doğrulamasıyla sisteme güvenli giriş yapıldıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından GSS borç sorgulama yapabiliyor. Genel Sağlık Sigortası borçlusu konumuna düşebilen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun elektronik hizmetlerinden yararlanarak GSS borç sorgulama yapabiliyor.