Gündem Güle Güle Leyla Abla

Güle Güle Leyla Abla

19.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dünyaca tanınmış kadın gazetecilerinden Leyla Umar (88), dün son yolculuğuna uğurlandı.

Güle Güle Leyla Abla

Küba lideri Fidel Castro’yla yaptığı röportajla hafızalara kazınan Umar’ın cenaze törenine Küba Büyükelçiliği de Küba halkı adına çelenk oldu. Suadiye Yaşlı Bakım Merkezi’nde geçtiğimiz Pazartesi günü hayata gözlerini yuman Umar için dün öğle vakti Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törende Umar’ın oğlu Adnan Ekşigil ve gelini Hülya Ekşigil ve torunu Arda Ekşigil taziyeleri kabul etti. Basın, iş, sanat ve siyaset dünyasından isimlerin katıldığı cenaze törenine Küba Büyükelçiliği de “Küba halkı” adına çelenk gönderdi. Umar’ın son yıllarında bakıcılığını yapan Filipinli Ani Uduka cenaze boyunca gözyaşı döktü. Umar’ın oğlu Adnan Ekşigil, “Söylenecek çok fazla şey yok. Uzun bir hastalıktan sonra kaybettik. Ne kadar sevildiğini burada anladık. Bu kadar dostu olduğunu biliyordum ama böylesini düşünmemiştim” dedi. Umar’ın cenazesi, cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

‘Gazeteci doğmuştu’

Törene katılan gazeteci Halit Kıvanç, Umar’ın iyi bir gazeteci olduğunu belirterek, “İlginç olaylar gazeteye getirirdi. Büyük bir isim olmuştu. Şakalarla kandırırdık onu. Bir şeye derhal inanırdı. O kadar iyi kalpliydi. Nur içinde yatsın. Onun gittiğini duymak bizi üzdü” dedi.

Gazeteci Atilla Dorsay ise, “Dünyada her şeyi denemeye açık, atılgan, enerjik aynı zamanda müthiş bir röportajcı ve gazeteciydi. Bugün bütün basında söyleşi yapanların ondan alacakları birçok şey var. Bir ara dostluğumuz benim hatamdan dolayı bozulsa da daha sonra barıştık ve eski günlerimize döndük. Gazetecilik mezunu değildi ama sanki gazeteci doğmuştu. Doğru soruları sormayı ve insanlara yaklaşmasını bilirdi. Fidel Castro ile röportaj yapmak için şimdi hangi gazeteci 20 yıl bekler. Sevdiği insanı çok severdi, düşmanı olduğu kişinin ise canını yakardı” dedi.

Haberin Devamı

‘Pişmanlık duyuyorum’

Leyla Umar’ın eski eşi gazeteci yazar Refik Erduran da cenaze törenindeydi. Erduran, dün Cumhuriyet gazetesindeki yazısında Umar’dan neden ayrıldığını “Basit ve kesin nedeni söyleyeyim: Kendi olumsuzluklarım. Ruhu bunu okursa bir kahkaha atıp suçlarımı bağışlasın” diye yazdı. Erduran, cenaze töreninde de “Çok hoş yıllarımız oldu. Ondan sonra ben saçmaladım. O haklı öfkelere kapıldı” açıklaması yaptı.