Gündem TCG Anadolu kapılarını açtı! ‘Gurur kaynağı’

TCG Anadolu kapılarını açtı! ‘Gurur kaynağı’

18.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk donanmasının hizmetine 10 Nisan’da giren Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Sarayburnu Limanı’nda kapılarını ziyaretçilere açtı. Gemiyi gezenler, TCG Anadolu’nun gurur kaynağı olduğunu söyledi.

TCG Anadolu kapılarını açtı ‘Gurur kaynağı’

Gökhan Karakaş - Deniz kabul testlerini başarıyla geçmesi üzerine Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen amfibi hücum gemisi TCG Anadolu, İstanbul’da halkın ziyaretine açıldı. TCG Anadolu’yu tanıtan Tuğamiral İsmail Güldoğan, geminin insansız hava araçları ve helikopterlerin yanında toplam 94 kara ve deniz taşıtını barındırabileceğini söyledi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu da Sarayburnu’nda denetlediği gemi daha sonra halkın ziyaretine açıldı. 27 bin 500 ton deplasmanı ile Türk donanmasının en büyük savaş gemisi olma özelliğine sahip gemide 11 güverte, 6 stoplu uçuş platformu, hangar, hafif ve ağır güvertelerine 4 mekanize çıkarma gemisi konuşlanabilecek havuz bulunuyor.

Haberin Devamı

TCG Anadolu kapılarını açtı ‘Gurur kaynağı’

İKMALSİZ JAPONYA

Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde 2016’da yapımına başlanan L 400 borda numaralı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’nun güvertesinde deniz savaş helikopterleri ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) sergilendi. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yaptırılan TCG Anadolu’nun halkla buluşması öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı İsmail Güldoğan, “231 metre boyunda ve 32 metre genişliğindeki gemi, hiçbir ikmal yapmadan Japonya’ya kadar gidebilir. Ana görevi amfibi görev gücünün nakli olan TCG Anadolu, 4 ağır helikopter, 13 Tank, 27 Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), 6 Zırhlı Personel Taşıyıcı(ZPT) gibi çeşitli maksatlar için kullanılan 94 kara ve deniz aracını taşıyabiliyor. Aynı anda 4 çıkarma gemisini havuzunda bulundurabilir. 700 kişilik mekanize piyade taburunu kıtalararası mesafeye aktarabilir. TCG Anadolu, 1200 mürettebatıyla 90 gün denizde kalabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

TCG Anadolu kapılarını açtı ‘Gurur kaynağı’

Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken, SİHA’lar da konuşlanabiliyor.

İSTANBUL’U SELAMLAYACAK

Geminin güvertesinde sergilenen hava araçlarından en büyük ilgiyi SİHA’lar gördü. Bayraktar TB2 insansız hava aracıyla sergilenen Kızıl Elma, geniş kanat aralığı ve taşıdığı silah yüküyle ilgi odağı olanlar arasında yer aldı. Ziyaretçiler TCG Anadolu’nun gurur kaynağı olduğunu söyledi. Deniz savaş helikopteri Seahawk SB-70 ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden donanmaya devredilen saldırı helikopteri AH-64 Apache de TCG Anadolu’nun uçuş güvertesindeki yerini aldı. Tam donanımlı hastane ve ameliyathaneleri ile doğal afet ya da uluslararası kriz gibi olağanüstü durumlarda da görev yapabilecek TCG Anadolu, uçuş güvertesinde 10 helikopter ya da 50 insansız hava aracı bulunduruyor. Dün vatandaşların ziyaretine açılan gemi, 18-23 Nisan tarihlerinde 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek. TCG Anadolu gemisi, 24 Nisan’da İstanbul Boğazı’ndan geçerek vatandaşları selamlayacak.

TCG Anadolu kapılarını açtı ‘Gurur kaynağı’

TCG Anadolu, 30 yataklı hastaneye ve 2 ameliyathaneye sahip.