13.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burcu Ünal - İstanbul
Kadir Has Üniversitesi, 2011 yılından beri gerçekleştirdiği “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması”nın 2015 verilerini açıkladı. Araştırma, 2015 yılı Aralık ayında 26 ilde 1000 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zaim ile İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Baybars Hawks’ın hazırladığı araştırmada dikkat çekici sonuçlar şöyle:
-2011’den bu yana anket sonuçlarında katılımcılar Türkiye’nin en önemli sorununu ‘işsizlik’ olarak gördüklerini dile getiriyorladı. İlk defa bu sene “işsizlik” birinci sırayı “terör”e bıraktı. Ankete cevap verenlerin yüzde 39.3’ü en önemli sorunun “terör” olduğunu söyledi. İşsizlik ise yüzde 16.3 ile ikinci sırada yer aldı.
Terör ve operasyonlar
-Terörün çözümü için en etkili yol olarak “askeri yöntemler”i görenlerin oranı geçtiğimiz yıllara göre azaldı ve son 5 senenin en düşük oranına ulaştı. “Askeri yöntemleri” çözüm olarak görenlerin oranı 31.6 iken “siyasi yöntemleri” çözüm olarak görenlerin oranı yüzde 30.9 oldu.
-Katılımcıların yüzde 86.4’ü “IŞİD terör örgütüdür” derken; 2014’te bu oran yüzde 93.2 idi. “IŞİD Türkiye’ye karşı tehdit oluşturuyor mu?” sorusuna “evet” cevabı verenlerin oranı ise yüzde 78. Bu oran geçen sene yüzde 82.3 idi.
-Katılımcıların yüzde 54’ü “Sokağa çıkma yasaklarını ve operasyonlar düzenlenmesini” doğru bulduğunu dile getirdi. Katılımcıların yüde 47’si Türkler ile Kürtler’i bağlayan ana unsurun “Müslümanlık” olduğunu dile getirdi.
Başkanlık sistemi
-“Ülkenin yönetim tarzının nasıl olması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 68.9’u “parlamenter demokrasi” derken yüzde 22.1’i “başkanlık” yanıtını verdi. Başkanlığa desteğin geçen seneye göre arttığı gözlemlendi.
-Türkiye’de yargının giderek siyasallaştığına dair kanının arttığı gözlemlendi. Geçen sene yargı siyasallaşıyor diyenlerin oranı yüzde 58.7 iken bu sene yüzde 65’e yükseldi.
Dış politika
-Türkiye için tehdit oluşturan devlet algısı da değişti. Katılımcıların yüzde 64.7’si Rusya’nın tehdit olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz senelerde “en güçlü tehdit” olarak görülen İsrail ise yüzde 59.5’lik oranla ikinci sıraya geriledi.
-Katılımcıların yüzde 15’i Suriyeli göçmenlerden memnun olduğunu, yüzde 60.6’sı ise memnun olmadığını dile getirdi.
-Katılımcıların yüzde 32’si “Mülteci alımına son verilmeli, daha önce gelmiş olanlar ülkelerine geri gönderilmeli” dedi.
Ülke gidişatından memnun yaşamaktan ise şikâyetçi
Türkiye’ye dair genel algı
-Katılımcıların yüzde 43.5’i “Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu”, yüzde 41’i “Türkiye’de düşünce özgürlüğü olduğunu”, yüzde 40.3’ü ise “Türkiye’de basının özgür olduğunu” düşündüğünü söyledi.
-Katılımcıların yüzde 63.1’i ülkede bir siyasal kutuplaşma olduğunu düşünüyor.
-Katılımcıların yüzde 60.4’ü Türkiye’nin iyiye gittiğini dile getirdi. Buna karşın bireysel olarak Türkiye’de yaşamaktan mutlu olup olmadıkları sorulduğunda katılımcıların yüzde 48’i mutlu olduğunu söyledi; bu oran geçtiğimiz sene yüzde 60.7; ondan önceki sene yüzde 67.2 idi. Uzmanlar bu durumu kişilerin oy verdikleri partiyi rasyonalize etme çabaları ve ülkenin genel gidişatından memnun olmalarına karşın bireysel hayatlarındaki mutsuzluğun artmış olduğu şeklinde yorumladılar.