Gündem Hatay krizinde son karar Savaş!

Hatay krizinde son karar Savaş!

20.02.2024 - 06:33 | Son Güncellenme:

CHP lideri Özel dün görüştüğü Savaş’a, “Senin de destekleyeceğin, önereceğin bir adayla çıkalım” önerisini sundu. Savaş ise “Bu saatten sonra yoluma bakarım” diyerek rest çekti. Saatler süren istişareler sonucu gece yarısı yapılan açıklamada Savaş ile yola devam kararı alındığı belirtildi.

Hatay krizinde son karar Savaş

CHP’de önceki gün yapılan aday tanıtımında Hatay adayı adı anons edilmemişti. Ardından parti kulislerine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının geri çekileceği iddiası yansımıştı. Dün Genel Merkez’de dün geç saatlere kadar süren Hatay trafiği yaşandı. CHP’den gece yarısı yapılan açıklamada “Partimizin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı üzerine yapılan son değerlendirmeler sonucunda; il örgütümüzün, ilçe örgütlerimizin, ilçe belediye başkan adaylarımızın talep ve mutabakatları üzerine Lütfü Savaş’ın adaylığının devamına karar verilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önceki akşam Hatay örgütüyle bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, örgütte yer alan bazı isimler, Hatay’da MHP’nin AK Parti’nin tabanını toplayan tek kişinin Lütfü Savaş olduğunu belirterek, “Lüftü Savaş olmazsa kaybederiz. Başka adayla kazanamayız” dedi. Anket sonuçlarını dile getiren Özel, “Aday çıkartın, isterseniz içinizden çıkartın” diyerek isim sordu.

SAVAŞ: BEN YOLUMA BAKARIM

Özel, dün de Savaş ile bir araya geldi. Görüşme, 45 dakika sürdü. Savaş’a anketlerde düşüş olduğu, dört anketin arka arkaya yapıldığı, beşincinin de böyle çıktığı bilgisi verilirken kendisinin de işaret edeceği bir ismin adaylaştırılabileceğinin iletildiği öğrenildi. “Senin de destekleyeceğin, senin önereceğin bir adayla çıkalım” denilerek Savaş’ın aday yapılmayacağı mesajı verildi. Edinilen bilgiye göre Savaş da, “İki ay önce deseniz amenna, bir ay önce deseniz amenna ama bu saatten sonra ben yoluma bakarım” dedi. Görüşmede Savaş, kendisine haksızlık yapıldığını, anketlerde önde olduğunu, aday değiştirmenin seçimi kaybettireceğini belirterek, adaylığında devam etmek istediğini söyledi.

Haberin Devamı

GECE YARISI AÇIKLAMA

CHP’li bir yetkili Milliyet’e yaptığı açıklamada “Gelen sesi duymayan bir parti değiliz. Lütfü Bey’in de içerisinde olduğu bir çözüm yolu aranıyor” dedi. CHP’den gece yarısı yapılan açıklamada ise “Partimizin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı üzerine yapılan son değerlendirmeler sonucunda; il örgütümüzün, ilçe örgütlerimizin, ilçe belediye başkan adaylarımızın talep ve mutabakatları üzerine Lütfü Savaş’ın adaylığının devamına karar verilmiştir” denildi. Savaş, bugün saat 15.00’te Hatay’da Expo alanı Amfi Tiyatro’da halkla buluşacak.

‘DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ’

Genel Merkez’den çıkan karar öncesinde Hatay örgütünde yer alan bazı isimler de partide bekledi. Milliyet’e konuşan partililer “Dere geçilirken at değiştirilmez. 24 saatimiz kalmış. Bu saatten sonra aday değiştirilirse kazanamayız. Özgür Özel de aday olsa Hatay’da kazanamaz” diye sistem etti.

Haberin Devamı

‘KAZANACAK ADAY BU KADAR YIPRATILIR MI?’

Milliyet’e konuşan CHP eski Hatay Milletvekili Suzan Şahin, günler süren tartışmalara ilişkin, şunları söyledi: “Basiretsizlik olarak görüyorum. Daha dört gün önce iki gün önce Savaş’ı arıyorlar diyorlar ki ‘senle devam edeceğiz’. İki gün önce adaylık tanıtımına çağırıyorlar. Cumartesi akşam diyorlar ki ‘belki seni değiştirebiliriz’. Bağımsız aday olacak adaylaştırmazlarsa. Çelik çomak oyunu bile böyle oynanmaz. Bağımsız aday olsun 250 binden aşağı oy almaz. Bu saatten sonra aday değişikliği AK Parti’ye tepsiyle sunmak demektir. İnsan kazanacak adayını bu kadar yıpratır mı.”

 

Hatay krizinde son karar Savaş

DESTEKÇİLERİ İL BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE TOPLANDI

Hatay’da bir grup dün CHP İl Başkanlığı önünde toplanarak Savaş’a destek verdi. Ankara’da olan Savaş, kendisine destek verenlere telefon bağlantısı ile seslenerek, “Yarın (bugün) çok daha güçlü bir mitingle açıklamalarımız olacak. Yarın hep birlikte ne yapacağımızı Hatay halkıyla paylaşacağız. Biz Hatay halkıyla beraber olmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Hatay krizinde son karar Savaş

‘LİSTE BENİM, BÜTÜN GÜNAHI ÜSTLENİYORUM’

CHP lideri Özgür Özel, dün sabah Lütfü Savaş’la görüşmesi öncesinde katıldığı TV programında Hatay konusundaki soruya şu yanıtı verdi: 

“Hatay’da yaşananları çok dikkatli analiz ediyoruz. Hatay’da 5 anket yaptık. Son ana kadar en doğru adayı belirlemek için anketi yaptık. Cumartesi günü gece anket geldi. Lütfü Bey’i aradık. Lütfü Bey’e ulaşamadık. Pazar sabahı arkadaşlarımız görüştü, görüşemedik. Bugün sabah (dün) birazdan Sayın Savaş’la da oturacağım konuşacağım. Elimizdeki anketi Lütfü Bey’le de paylaşacağım. O anket şunu söylüyor. Bizim Hatay’da Lüftü Bey’in de desteğiyle Lütfü Bey’in de onayıyla birlikte bir alternatif geliştirdiğimiz durumda seçimi alacağımızı gösteriyor. O yüzden Lütfü Bey’le de anketi değerlendirerek, diğer partilerle de değerlendirerek... Bir Hatay ittifakına ihtiyaç var. Hatay ittifakı kurulmazsa Cumhur İttifakı’nın adayı şans yakalayacak.  36 saat gibi bir zaman var önümüzde. Ben gerekirse bu 36 saatin 36 saatini çalışarak Hatay’daki soruna en doğru çözümü, en doğru cevabı vereceğim.”

Haberin Devamı

‘KUSURUMUZ OLABİLİR’

Özel aday listelerine yönelik eleştiriye ise şu yanıtı verdi: “Artısı, eksisiyle hepsi dört dörtlük değil. Hatalı olanlar var, hakkı yenmiş olan olabilir, kusurumuz olabilir. Yanlışlıklar olabilir. Hatası ve sevabıyla benim listem. Bütün günahını da üstleniyorum.”

GÜNGÖREN VE ESENYURT ADAYLARI DEĞİŞTİ

CHP’nin İstanbul Esenyurt adayı Ali Gökmen ve Güngören adayı Temel Akkoçlar’ın sağlık sorunları nedeniye çekildiği açıklandı. CHP’den yapılan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından Esenyurt ilçesi için Prof. Dr. Ahmet Özer ve Güngören ilçesi için Yüksel Yalçın belediye başkan adayı olarak atanmıştır” denildi. CHP’nin Esenyurt adayı Ahmet Özer, Suriye’nin kuzeyi için “Rojava” ifadesini kullanmakla gündeme gelmişti. DEM Parti’nin de sıcak baktığı Özer, “Irak bölünürse Kürt devletinin tanınması daha kolay hale gelebilir. Ancak, Irak bölünmese de Kürtler’in devlet kurma hakkı vardır. AK Parti ve MHP, DEM Parti’nin CHP ile dost olmasına izin vermiyor. DEM, CHP ile işbirliği yaparsa İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa ve Balıkesir belediyelerini kazanacak. DEM Parti İstanbul’daki adaylarını açıkladı ancak diğer illerde henüz netlik kazanmadı” ifadelerini kullanmıştı.

ADAY GÖSTERİLMEYİNCE CHP’YE RAKİP OLDULAR

CHP’de aday gösterilmeyen bazı isimler yola bağımsız devam etme kararı alırken, bazıları başka partilerden aday oldu.

- İzmir Dikili’de Kemal Doyuran bağımsız belediye başkan adayı oldu.

- CHP’nin Beşiktaş aday adayı Nasuh Mahruki, aday gösterilmeyince bağımsız aday olmayı tercih etti.

- Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, CHP’den istifa etti ve Memleket Partisi’nin adayı oldu.

- Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, yeniden aday gösterilmeyince CHP’den istifa etti, İYİ Parti Artvin Belediye Başkan adayı oldu.

- Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP’den istifa etti ve İYİ Parti’nin adayı oldu.

- Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP’den istifa etti.

- Aday gösterilmeyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bugün Özel ile görüşüp kararını açıklayacak.

Yazarlar