H Harfiyle Başlayan Haydan Gelen Huya Gider

Haydan Gelen Huya Gider

21.04.2020 - 18:26 | Son Güncellenme:

Gerçek anlamı dışında kullanılan bir atasözü olarak haydan gelen huya gider cümlesi geliyor. Burada ‘hay’ ve ‘hü’ Allah anlamına gelmektedir. Yani Allah'tan gelen Allah'tan gider şeklinde tabir edilir. Ancak zamanla bu anlam halk arasında değişmiştir. Peki, Haydan gelen huya gider atasözünün anlamı nedir? Kısaca atasözü açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler.

Haydan Gelen Huya Gider

Haydan gelen huya gider halk arasında ‘Kolay ve emeksiz kazanılan pek çok şeyin kıymeti bilinmeden yeniden Allah'a döner’ biçiminde ifade edilmektedir. 

Haberin Devamı

Haydan Gelen Huya Gider Atasözünün Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu'na göre Haydan gelen huya gider anlamının gerçek ifadesi ‘Allah'tan gelen Allah'a gider’ şeklinde anlatılmaktadır. Ancak halk arasında daha çok bedavadan gelen bir kazancın ve eşyanın aynı şekilde boş yere gideceği anlamı çıkmaktadır.

Kısaca Atasözü Açıklaması

Deyimlerden oluşarak kısa hali şeklinde öğüt olarak verilen atasözü, günümüzde pek çok insan tarafından kullanılmaktadır. Bu atasözleri arasında aynı zamanda Haydan gelen huya gider cümlesi bulunuyor. Yaygın olarak kullanılan bu atasözünün halk arasındaki anlamı, bedava ve emeksiz kazanılmış olan her türlü şey için, aynı şekilde yine boşa gideceğidir.