Gündem İlk ders zili bugün çaldı! İşte İstanbul'da trafikte son durum

İlk ders zili bugün çaldı! İşte İstanbul'da trafikte son durum

11.09.2023 - 07:47 | Son Güncellenme:

Yeni eğitim-öğretim yılı bugün başladı. 20 milyonu aşkın öğrenci bugün sabah ders başı yaptı. 16 bin servis aracının yola çıkmasıyla İstanbul trafiğinde de yoğunluk yaşandı.

Üç aylık yaz tatili sona erdi. Öğrenciler için eğitim maratonu tekrar başladı. Okul öncesi, ilkokul 1 ve 9'uncu sınıfa adım atan öğrenciler için 4-8 Eylül uyum haftasıydı. Bugün de diğer kademeler için ilk ders zili çaldı.

Okulların açılmasıyla birlikte İstanbul’da faaliyet gösteren 16 bin servis aracı 300 bine yakın öğrenci taşıyor. Artan trafik yoğunluğunun günlük hayatı olumsuz etkilememesi için bir dizi tedbir alındı. Pek çok noktada trafik polisi görevlendirilirken, ekipler kaza ya da arızaya anında müdahale edecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Toplu taşıma araçları bugün saat 06.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz. İETT’nin her gün 1636 ek sefer yapmayı planladığı İstanbul’da, trafik yoğunluğu 3 gün boyunca an be an izlenecek.

İlk ders zili bugün çaldı İşte İstanbulda trafikte son durum

İSTANBUL TRAFİĞİNDE SON DURUM

İstanbul’da faaliyet gösteren 16 bin servis aracının yola çıkmasıyla trafikte yoğunluk yaşandı. Okulların ilk gününde İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 62'ye kadar çıktı.

İlk ders zili bugün çaldı İşte İstanbulda trafikte son durum

PAZARTESİ ALARMI

İlk zil, öğrencilerin heyecanlı kalp atışlarına eşlik ederek, okulların açıldığını müjdeledi. İstanbul’da bugün 16 bin 487 servis aracı yollara çıktı. kentte ilk gün kâbusu yaşanmaması için İstanbul’da toplu taşıma sekiz saat ücretsiz olacak.

İstanbul’daki 6 bin 862 okulda, 2 milyon 922 bin 96 öğrenci ve 175 bin öğretmen ders başı yaptı. Öğrencileri taşımak için 16 bin servis aracı da yollara düştü. İstanbul’daki kamu kurumlarının temsilcileri, bu kadar büyük bir hareketliliği koordine etmek için bir araya geldi. İstanbul Valiliği’nin koordinasyonunda İBB ve eğitim ile ilgili kurumlar UYM ve AKOM, saat 6 itibarıyla toplanarak 3 gün boyunca nöbet tutacak ve kent içi kameralarından İstanbul trafiği izlenecek; tıkanan arterler, ilgili birimlere bildirilip anında çözüm üretilecek. Büyükşehir Belediyesinin Trafik Müdürlüğü’ne bağlı Mobil EDS araçları ile birlikte Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü denetim ekipleri, sivil trafik ve zabıta ekipleri koordineli olarak denetim yapacak.

Haberin Devamı

ANINDA MÜDAHALE

İstanbul genelindeki minibüs, taksi, taksi dolmuş ve servisler İBB tarafından da anlık olarak 7/24 denetlenecek. Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi’ne bağlı olarak 50 binden fazla kamera bulunuyor ve 22 binden fazla toplu ulaşım aracı canlı olarak izlenebiliyor. Kameralardan da okula gidiş ve okuldan dönüş saatlerinde denetimler sağlanacak. 101 ekipten oluşan 245 zabıta personeli, aktif olarak okullarda görevlendirildi. Trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda 10 adet çekici araç hizmet vermek için bekletiliyor. Sabah-akşam zabıta ve polis memurları tarafından trafik denetimi yapılması ve yönlendirilmesi de sağlanacak. İSPARK da okul servis araçlarına ilk gün ücretsiz hizmet sunuyor. İETT ek seferler koydu. Arabalı vapurda servis araçlarına öncelik veriliyor. Şantiyelerde okulların açıldığı hafta çalışma yapılmayacağı da duyuruldu.

Haberin Devamı

MOBİL TİMLER

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri de okul çevrelerinin güvenliği için sahada görevlendirildi. Okullara yönelik koruyucu ve önleyici güvenlik tedbirleri kapsamında yapılan planlamada toplam bin 182 emniyet görevlisi, eğitim öğretim yılı boyunca, sivil ve resmî uygulama yöntemleriyle öğrencilerin güvenliğini sağlayacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ayrıca İstanbul genelinde 810 ekiple servis araçlarına yönelik düzenli uygulama yapacak. Sivil ve resmî denetimlerin yanı sıra MOT (Mobil Okul Timleri) ekipleri de yeni eğitim öğretim yılında sahada olmaya devam edecek. Bu ekipler okul yöneticileri ile iletişim halinde, okul ve çevrelerinde etkin bir denetim mekanizması oluşturacak. MOT ekipleri, yapacakları anlık uygulamalarla okul çevrelerinin güvenliğini sağlayacak. İstanbul Emniyeti, Çocuk-Asayiş–Trafik-Önleyici-Narkotik Şube ve İlçe Emniyet Müdürlükleri ile MOT ekipleri başta olmak üzere ilgili tüm birimleriyle okul çevrelerinde şüpheli şahıslara, umuma açık yerlere, okul servis araçlarına, park ve bahçelere yönelik uygulama yaparak okul çevrelerinin de güvenliğini sağlayacak.

Haberin Devamı

ÜÇLÜ DENETİM

İstanbul genelinde 3 bin 135 okul kantini, 4 bin 55 eğitim kurumu yemekhanesi olmak üzere toplam 7 bin 210 işletme faaliyet gösteriyor. Öğrencilerin sağlıklı beslenmelerini sağlamak ve obeziteyle mücadele kapsamında okul kantinleri, yemekhaneler ve okul çevrelerinde bulunan kafe, lokanta ve restoran denetimleri sıklaştırılarak devam edecek. Bu çerçevede ilk denetim mekanizması, kaymakamlıklar tarafından oluşturuluyor. Sağlık, Tarım ve ilgili meslek odası yetkililerinden oluşan komisyon, belirli periyotlarda denetim gerçekleştirecek. Bu komisyonun çalışmalarına ek olarak, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de okul kantinlerinde ve belirlenen alanlarda düzenli denetimler yapacak. Kantin denetimi konusunda önemli mekanizmalardan biri de okul müdürlüklerinin oluşturacağı kantin denetim komisyonları olacak. Bu komisyonlar da düzenli olarak kantinleri denetleyerek, çocukların sağlıklı beslenmeleri konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

9 BİN 110 SEFER

Ankara’da da önlemler titizlikle uygulandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla vatandaşların ve öğrencilerin ulaşımda sıkıntılar yaşamaması için bugünden itibaren kışlık servis programına geçerek, sefer sayısını artırdı. Kışlık çalışma programında; toplam bin 429 araç ile 390 hatta toplam 9 bin 110 sefer düzenlenerek Başkentlilere hizmet verilecek. Otobüslerin güncel hareket saatleri ve güzergâh bilgileri 10 Eylül Pazar gecesi saat 24.00’den itibaren EGO CEP’te uygulamasından ve EGO Genel Müdürlüğü sitesinden bakılabilecek. Raylı Sistemlerde (Metro ve ANKARAY) 11 Eylül 2023 itibarıyla Kış Tarifesi uygulanmaya başlanacak. Buna göre; hafta içinde sabah ve akşam yoğun saatlerde tren sefer aralığı ortalama 4,5 dakika, ara saatlerde ise ortalama 9 dakika olarak planlandı. Ayrıca, Raylı Sistem Kontrol Merkezlerince anlık olarak yapılacak gözetimlerde yolcu yoğunluğuna göre, vatandaşların mağdur olmamaları için ilave tren servisleri verilecek.

İZMİR’DE SERVİSLERE İKİZ PLAKA DENETİMİ

İzmir’de de Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta ekipleri ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Trafik birimleri, okul servis araçlarının belgelerinin kontrolü, araçların donanımı ve güvenli taşımacılık kurallarına uygun şekilde görev yapıp yapmadıklarını denetlemek üzere yollarda olacak. İzmir merkezi ve dış ilçelerinde toplam 194 Ekip ve 376 trafik polisi ana arterlerde hem havadan hem de karadan olmak üzere gerekli trafik önlemleri aldı. Geçen yılki denetimlerde İzmir’de 40 bin 374 okul servis aracı ve sürücüsü kontrol edildi ve bunlardan 4 bin 391 sürücüye cezai işlem uygulandı. 257 araç trafikten menedildi. Ayrıca 2022 yılında başka bir aynı marka ve model araca ait plakayı takan ve kullanan 117 adet servis aracı ve sürücüsü trafikten menedilerek idari para cezası ve adli işlem uygulandı. Bu sene de ikiz plaka üzerinde İzmir’de çok ciddi denetimler yapılamaya devam ediliyor.

“ÖĞRENCİLERİMİZ BİZLER İÇİN KIYMETLİ”

Kartal Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilçenin cadde ve sokaklarında temizlik seferberliğine devam ederken, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için ilk ders ziline hazırlanan okullarda da temizlik çalışmalarına hız verdi. Ekipler, ilçedeki tüm okullarda, hazırlanan program kapsamında; ot biçme, yıkama, süpürme ve boyama çalışmasını gerçekleştiriyor. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de okullarda yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceleyerek, okul yöneticileri ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrencilere başarılar diledi.

ALANYA’DA OKULLARA TEMİZLİK DESTEĞİ

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in göreve geldiği günden bu yana büyük önem verdiği eğitim-öğretim alanında ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Alanya Belediyesi Çözüm Masası ekiplerine gelen talepler doğrultusunda kent genelinde Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, okullarda temizlik işlemi gerçekleştirdi. Gelen talepler ivedilikle yerine getirilerek okullar, yeni eğitim dönemi için pırıl pırıl temizlendi.

TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Altıeylül Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri okullar için seferber oldu. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı öncesinde Altıeylül bölgesinde bulunan okulların çevresi ve okulların bahçeleri ekipler tarafından temizlendi. Altıeylül Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, okul bahçelerinde büyüyen otların biçilmesi, bahçelerin yıkanması, oyun alanlarının hijyenik hale gelmesi için titizlikle çalıştı. Ayrıca derslikler ve ortak kullanım alanları ekipler tarafından dezenfekte edilerek steril hale getirildi.

KONYAALTI HAZIR

Konyaaltı Belediyesi, ilçede bulunan okullarda fiziki koşulların daha iyi noktaya taşınması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Okullarda boyamadan bahçe düzenlemesine, budamadan parke taşı döşemeye kadar çok sayıda alanda yenileme yapıldı. Konyaaltı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri son olarak da, Hurma Mahallesi’ndeki Hurma Yarbay İlkokulu’nda bulunan oyun alanlarını ve Tenzile Sert İlkokulu ile Siteler İlkokulu’nda çevre düzenlemesi ve kilit taşı döşemesi yaptı. (EREN AKA - MİLLİYET)