Gündem Ekrem İmamoğlu'nun son kararı! Herkesin merak ettiği soru: Aday mı?

Ekrem İmamoğlu'nun son kararı! Herkesin merak ettiği soru: Aday mı?

15.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP’de değişim tartışmaları sürerken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapacağı açıklama merakla bekleniyordu. İmamoğlu, bugün basın toplantısı düzenleyecek.

Ekrem İmamoğlunun son kararı Herkesin merak ettiği soru: Aday mı

GÜLDEN ÇOKTAN / İstanbul - CHP’de değişim tartışmaları sürerken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplumun CHP’de lider değişikliği istediğini ifade ederek değişimin şart olduğunu dile getirmişti. CHP genel başkanlığı adaylığı için birçok partilinin adı geçerken, en merak edilen ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aday olup olmayacağı.

Haberin Devamı

İBB’den yapılan açıklamaya göre İmamoğlu, bugün saat 12.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyecek. İmamoğlu’nun yeniden İBB Başkanlığı adaylığını açıklayacağı, yerel seçimlerde başarı elde edilebilmesi için değişim çağrısını yenileyeceği öne sürülüyor.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘DEĞİŞİM’ HAMLESİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “değişim” çağrılarına “tüzük” hamlesiyle yanıt verecek. Kılıçdaroğlu tüzük kurultayından önce yapacağı açıklamayla öngörülen tüzük değişiklikleri hakkında bilgi verecek.

CHP Tüzük Komisyonu 1 milyon 300 bin parti üyesinden 10 Eylül’e kadar tüzükte yer almasını istedikleri düzenlemelere ilişkin görüş istemişti. Komisyon gelen öneriler masaya yatırılarak, bir tüzük taslağı hazırlayacak. Taslak tüzük kurultayında oya sunulacak.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun tüzükte yapılacak değişikliklere ilişkin bir açıklama yapması ve bazı önemli başlıkları kurultay öncesi anlatması planlanıyor.

Bir komisyon üyesi, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Tüzükte devrim niteliğinde değişiklikler olacak” dedi.

ÖNSEÇİM OLMALI

Komisyona iletilen talepler arasında dikkat çeken ve ortaklaşan bazı öneriler şöyle:

- Önseçim olmalı. Milletvekili ve belediye başkanları bütün üyelerin katılımıyla önseçimle belirlenmeli.

- Milletvekili ve belediye başkanlarına dönem sınırlaması getirilmeli. Belediye başkanı ve milletvekilliğinde iki ya da üç dönem olmalı.

- Cumhurbaşkanı adayı ve Genel Başkan partinin bütün üyeleri tarafından seçilmeli.

- İttifaklar kurala bağlanmalı.

- Belediye başkanları görev süresi bitmeden başka bir makama aday olmamalı.

- İki dönem üst üste olağan seçimde partiyi iktidar yapamayan genel başkan, genel başkanlığı bırakmalı.

- Aktif üye, pasif üye olmalı.

- Genel başkan yardımcıları Parti Meclisi’nde oylamayla seçilmeli ve güçlü sekreterlik olmalı.”

CHP’DE ROTA ‘ÖZEL’E AYARLI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlerde yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılan CHP’de, değişimcilerin yeni yol haritası da netleşmeye başladı. Yakın çevresine göre İmamoğlu kurultayda aday olmayacak, kurultayda aday çıkması halinde Grup Başkanı Özgür Özel’i destekleyecek. Parti kulislerinde, Özel’in de aday olmaması durumunda ise Kılıçdaroğlu ile anlaşma formülünün gündeme geleceği konuşuluyor. Kulislerde, “Özel aday olmazsa Genel Başkan ile konuşup bir yönetim anlayışı oluşturulabilir. ‘Yarış olmasın, Parti Meclisi (PM), MYK değişsin. Önümüzdeki süreç için bir ortak konsensüz yapalım. Siz yerel seçime kadar götürün’ önerisi ile Kılıçdaroğlu’na gidebilirler” görüşü dile getiriliyor.

Haberin Devamı

‘YEREL SEÇİMDE TARİH YAZACAĞIZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Öztrak özetle şunları söyledi: “Partimizin yenilenme süreci ilerliyor. İlçe kongrelerimizi hızla tamamlıyoruz. İl kongrelerimizin ardından da kurultayımızı yapacağız. Kurultayımızı yapacak ve yenilenmenin heyecanıyla, yeni kadrolarla bugün başarıyla yönettiğimiz kentlerimize yerel seçimde yenilerini ekleyeceğiz. Mahalli idare seçimlerinde tarih yazacağız. 25 milyon oyu, 30 milyona, 35 milyona çıkaracağız.” Mehtap Gökdemir / ANKARA -