26.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DİLARA KUBAT İstanbul
İran’ın, P5+1 ülkeleri ile imzaladığı nükleer anlaşmayla Batı ile ilişkilerde yeni bir sayfanın açılması, ülkede kadın haklarının iyileştirilmesi adına birçok kişi için umut kaynağı oldu. Ancak İranlı kadın hakları savunucuları, ülkede durumun değişmediğini düşünüyor.
Milliyet’e konuşan İranlı kadın hakları aktivisti ve gazeteci Roya Taloui, Batı ile başlayan ısınma sürecinin İran’daki kadın haklarının iyileştirilmesine neden olacağı görüşüne katılmıyor. Taloui’ye göre “İranlı kadınların kendi mücadelesi, hükümetin kadınlara yönelik tutumunu değiştirecek olan unsur”. Taloui, nükleer anlaşmanın ardından İran ekonomisinde yaşanan gelişmelerin ise kadınların güçlenmesi konusuna yardımcı olabileceğini belirtti. İran’da kadınlara yönelik şiddetin yasalarla desteklendiğini vurgulayan Taloi şöyle devam etti:
‘Yasalar destekliyor’
“İran’da kadınların konumu açısından bir paradoks var. Bir taraftan kadınlar İslami hükümet tarafından eziliyor ve hakları istismar ediliyor. Diğer taraftan da kadınlar bu duruma karşı mücadele ediyor. İslam devriminden beri kadınlar haklarının istismar edilmesine ve sömürülmesine karşı geliyor. Kadınlar büyük bir mücadele içerisinde ama ne yazık ki henüz bir başarıya ulaşmadı. Hâlâ kadınlar hor görülüyor ve onlara insan dışı davranışlar sergileniyor. İran’da kadınlara karşı çok büyük bir şiddet var ve hükümetin çıkardığı bazı yasalar bu şiddeti destekliyor. Devlet tarafından beyinleri yıkanmaya çalısa da yeni nesil İran kadını kendi istediklerini yapıyor.”
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani iktidarından sonra bazı yasalar ülkenin daha da geriye gitmesine neden oldu. Örneğin yürürlüğe giren yeni yasalar, sadece evli ve çocuklu kadınların çalışabilmesi ve doğum kontrol yöntemlerinin kısıtlanması gibi unsurları kapsıyor.