Gündem İstanbul’da bisiklet sür sürebilirsen!

İstanbul’da bisiklet sür sürebilirsen!

10.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yoğun İstanbul trafiğinde ulaşım alternatifi olarak gösterilen bisiklet, megakentte tam bir sınava dönüşebiliyor. Çünkü bisikletliler için özel olarak düzenlenen bisiklet yollarının durumu içler acısı.

İstanbul’da bisiklet sür sürebilirsen

ALEYNA SEVİM-İSTANBUL- İstanbul’un farklı yerlerindeki bisiklet yollarında Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz ile yaptığımız kısa turda ilçelerin neredeyse çoğunda bisiklet yolu olmasına karşın yolların mevcut kullanım durumunda birçok problemin olduğunu gözlemledik. Bisiklet yolları çoğunlukla otomobiller için park yerine dönüşmüş halde. Yollar sürekli işgaller nedeniyle kesintiye uğruyor ve bisiklet kullnıcıları bir anda kendilerini trafiğin içinde buluyor.

Haberin Devamı

Yol üstünde büfe

Üsküdar’ın en işlek yerlerinden biri olan sahildeki bisiklet yolunun üzerinde büfe olması dikkat çekti. Bisiklet park alanı da bulunan yolun bisikletliler tarafından çok tercih edilmemesi yolu yayalara bıraktı. Aynı yerde İBB’ye ait kiralık bisiklet alanındaki 7 bisikletten 6’sı arızalıydı. Bazı bisikletlerin lastiklerinin havasının olmaması, bazılarının pedallarının eksik olması ve bisikletlerin fren kablolarının kopuk olması görülen problemlerden sadece birkaçı. Bazı bisiklet servis alanındaki aletler ise kullanılamaz halde.

İstanbul’da bisiklet sür sürebilirsen

Kadıköy’de eksiklik

Bisiklet yollarının azımsanmayacak sayıda olduğu Kadıköy’ün sahil kısmında ise bisiklet tabelalarındaki eksiklik dikkat çekiyor. Tabelaların olmaması ya da görünen yerlerde yeterince bulunmaması yayalar ile bisikletlilerin yol ayrımını ayırt edememesine sebebiyet veriyor. Bazı yayaların da bisiklet yolu olmasına aldırış etmeden yolu kullanması bisikletlilerin geçişini zorlamasının yanı sıra bazı bisikletlilerin de kendilerine ayrılan yolu kullanmaması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yol bitiminde işaret yok

Bisiklet yollarının bitiminde yolun nereye yönlendirdiğine dair tabelaların olmaması da bisikletlileri zora sokuyor. Kurtköy’deki bisiklet yolunun bitiminin üzerine park eden tır yolun işgaline sebebiyet verdi. Bazı yerlerde de bisiklet yollarının üzerindeki büfeler ve ağaçlar da dikkat çekti. Fenerbahçe’deki bisiklet yolunu kullanan bisikletli ise yolda işaret olmadığından dert yandı. Çoğu bisikletli yolların yapımından memnun olduğunu söyleyerek vatandaşların ve araçların biraz daha bilinçli olmasını ve yerel yönetimlerin de denetim hususunda biraz daha hassasiyet göstermesini istediklerini belirtti. Aynı yol üzerindeki bisikletliler için yapılan tabelanın ise söküldüğü ve yol kenarına konulduğu gözlemlendi.

İstanbul’da bisiklet sür sürebilirsen

İki yakada da benzer durum

İstanbul’un iki yakasında da benzer görüntülere rastlanıldı. Kağıthane’deki bisiklet yolunun işaretleme, yolun ayrımının uygun göründüğü gözükürken yol üzerindeki bankların yine yolun bir kısmını kapladığı gözlendi. Bisiklet yollarının kenarında araçların giriş ve çıkışını engelleyecek beton sepetatörler olmadığından dolayı yolların daha çok otomobillerin kullanımında olduğu da görüldü.

Haberin Devamı

‘Sık sık kontrol edilmesi lazım’

Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz’a karşılaşılan problemlerle ilgili neler yapılabilir diye sorduğumuzda şöyle yanıt verdi: “İstanbul’da bisiklet yolları, park yerleri var ama ne kadarı kullanılabilir bunu hep birlikte inceledik. Maalesef her yerde ciddi sorunlar var, çoğu bisiklet yolu kullanılabilir değil. Küçük müdahalelerle pek çok nokta güvenli ve kullanılabilir hale gelebilir ama bunları sık sık kontrol etmek güvenli ve kullanılabilir kalmasını sağlamak gerekir.”