Gündem İstanbul'dan 1 Mayıs manzaraları

İstanbul'dan 1 Mayıs manzaraları

02.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerinin bu yılki odak noktası Fatih’teki Bozdoğan Kemeri oldu. Polis, tarihi kemerde barikat kurarak Taksim’e çıkışa izin vermedi. Saraçhane’de toplanan kalabalık açıklamaların ardından ayrıldı. Bazı küçük gruplar polise saldırarak barikatı aşmak istedi. Polisin soğukkanlı tutumu ile olaylar büyümedi.

GÜLDEN ÇOKTAN - İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak isteyen sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri dün sabahın erken saatlerinde Saraçhane’de toplanmaya başladı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu da alana geldi. Saraçhane’den Taksim’e yürüyüşe izin verilmedi. Burada yapılan açıklamaların ardından CHP korteji ile faaliyeti sonlandırdığını duyuran DİSK ve KESK üyeleri alandan ayrılırken, bir grup gösterici, polis barikatını aşmayı denedi. 

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Gruptaki bazı kişiler, polise taş atıp flamalarla vurarak barikatı aşmaya çalıştı. Güvenlik önlemlerine destek için gelen, alt geçitten Bozdoğan Kemeri’ne yürüyen Çevik Kuvvet ekiplerine alt geçidin korkuluklarında bekleyen bir grup tarafından kaldırım taşı atıldı. Taşların isabet ettiği bazı polisler yaralandı. 

Barikatı Saraçhane’ye doğru genişleten polis de gruba önce biber gazıyla ardından da plastik mermi ile müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında hafif şekilde yaralananlar oldu. Polisin müdahalesi sonrası gruplar dağıldı. Grupların alandan çekilmesi sonrası 1 Mayıs’tan geriye taş, flama ve çöpler kaldı. 

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ'TA DA MÜDAHALE

ÇİĞDEM YILMAZ - Beşiktaş üzerinden Taksim Meydanı’na gitmek isteyen gruplar da polis engeliyle karşılaştı. Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı’na girmek üzere yürüyüşe geçen Halkın Kurtuluş Partisi üyelerine polis müdahale etti.

Taksim Meydanı ve çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alındı. Meydana çıkılan bazı yerlerde kontrol noktaları oluşturan ekipler, vatandaşların meydana girişlerine izin vermedi. Tünel’e kadar İstiklal Caddesi’ne açılan tüm cadde ve sokaklar da demir bariyerlerle kapatıldı. Esnaf ve turistlerin dışında caddeye geçişlere izin verilmedi.

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

ANITA ÇELENK

Sendikaların sınırlı sayıda katılımcıyla Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmasına izin verildi. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan “İstanbul’un normalleşmesini bu meydanın da normalleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

ÖZEL: BURADAKİ HERKES BU ÜLKENİN EVLADIDIR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Saraçhane’deydi. Yaklaşık bir saat alanda kalan Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yaptığı görüşmeleri hatırlattı ve Taksim’e  izin verilmediğini belirtti. 

Haberin Devamı

Özel, Saraçhane Meydanı’nın Türkiye demokrasisinin özellikle son beş yılı için sembolleşmiş bir meydan olduğunu belirterek, “Saraçhane’deki topluluklar sonuç alan topluluklardır. Onların dediği oldu. Hedef Taksim Meydanı’dır çünkü 1 Mayıs’ın sembol meydanı Taksim Meydanı’dır. ‘Taksim’e sokmayız, yürütmeyiz’ kanunsuz emirdir. Anayasayı çiğnemektir. Günlerdir müzakere ediyoruz. Ama yanlışta ısrar ediyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğunda bayramlar bayram gibi kutlanacaktır. Taksim, bugün özgürleşmezse yarın özgürleşir” dedi. Güvenlik önlemi alan polislere de seslenen Özel, “Buradaki emekçiler ne marjinal ne de yasa dışıdır. Buradaki herkes bu ülkenin evlatlarıdır, kardeştir. Biz çatışma olsun, emekçiler yaralansın biber gazı sıkılsın istemeyiz” ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu ise, “Son beş yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Saraçhane’deki hak arama mücadeleleri başarıyla sonuçlandı. Eninde sonunda Taksim’de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün, ama seneye” ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından CHP korteji ile DİSK ve KESK üyeleri alandan ayrıldı. 

Haberin Devamı

POLİS PROVOKASYONA GELMEDİ

Saraçhane’deki kutlamalar sırasında bazı göstericiler, ellerindeki sopa ve bayrak direkleriyle defalarca polise vurdu. Polis memurları ise soğukkanlılıklarını koruyarak, göstericilere herhangi bir karşılık vermedi. Saldırganlara büyük tepki gelirken, polislerin tutumu takdir topladı.

TURİSTLER YOLLARA DÜŞTÜ

ALEYNA SEVİM - Taksim’e çıkışlar, Mecidiyeköy yönünden de kapalıydı. Mecidiyeköy’den Taksim’e giden yol güzargâhında 14 güvenlik kontrol noktası vardı. Yol boyunca her ara sokak ve yol üzerinde çok sayıda polisin görevlendirildiği görülürken, trafiğe kapatılan yollar scooter kullanıcıları ve turistlere kaldı. Divan Otel’den itibaren kimlik kontrolleri arttı. Kapatılan metro durakları ve yollar nedeniyle çok sayıda turist bavullarıyla uzun mesafeler yürümek durumunda kaldı. Meydandan kaldıkları otele gitmek için bazı turistler izin belgelerini polislere göstererek alana girdi.

Haberin Devamı

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

YURTTA İŞÇİ BAYRAMI COŞKUSU

Ankara’da 1 Mayıs yağmur altında yapılan yürüyüş ve mitingle kutlandı. Atatürk Kültür Merkezi önünden başlayan ve Tandoğan Meydanı’na kadar süren yürüyüşe katılım yoğundu.

İŞÇİLER MEYDANLARDA TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde binlerce vatandaş meydanları doldurdu. Konuşmalarda vergide adalet, kıdem tazminatı, ücret ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talepleri öne çıktı. 

Bursa’da binlerce işçi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplandı. Alanı dolduran binlerce işçiye seslenen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, gelecek yıl 1 Mayıs için Taksim’i işaret etti. 

Zonguldak’ta grupların en önünde Genel Maden İşçileri Sendikası’na üye madenciler yer aldı.

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

PASTAYLA KUTLADILAR

1 Mayıs’ta çalışanlar da vardı... İnşaat işçileri, fırıncılar, tarım işçileri... Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde çilek hasadı yapan işçiler 1 Mayıs dolayısıyla bahçe sahibiyle birlikte pasta kesti.

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları

İzmir’de 1 Mayıs bu yıl da Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Meydanda toplanan kalabalık halaylar çekti. 

İstanbuldan 1 Mayıs manzaraları