Gündem Japon yarbayın Atatürk arması

Japon yarbayın Atatürk arması

16.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde bulunan Japon ekibin komutanının omzundaki armada, Atatürk resmi var. Armada, “Maviye olan sevdamız Selanik’te açılan bir çift mavi gözle başladı” yazıyor.

Japon yarbayın Atatürk arması

Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’ne ait özel bir nakliye uçağıyla Japonya’dan 15.4 ton malzeme ve ekipman Türkiye’ye getirildi. Japonya Öz Savunma Kuvvteleri öncü heyet üyesi Yarbay TAKAHASHI Yosuke’nin omzundaki arma ise görenleri duygulandırdı. TAKAHASHI’nin omzunda Atatürk resminin yer aldığı armada, “Bizim maviye olan sevdamız Selanik’te açılan bir çift mavi gözle başladı” yazıldığı görüldü. Mavi gözlü Atatürk’ün 1881’de Selanik’te doğduğuna atıfta bulunan cümle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna dünya çapında duyulan sempatiyi yansıtıyor.

Haberin Devamı

JAPONYA SEFERBER

Öte yandan Japonya’dan sahra hastanesiyle birlikte toplam 15.4 ton sağlık malzemesi getiren uçak, Adana İncirlik 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro tarafından karşılandı. Büyükelçi Kazuhiro, tıbbi ekipmanın 36 kişilik sağlık ekibiyle Gaziantep’de görev yapacağını belirtirken, “Bundan sonra gelecek ekiple beraber Japonya’dan toplam 75 kişi gelmiş olacak. Ayrıca diğer sevkiyatlarla birlikte toplam 25 tonluk ekipman ve yardım malzemesi ulaştırılmış olacak. Çadır, uyku tulumu ve battaniye gibi 15 bin kişilik malzeme de Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremzedeler için ülkemizden gönderildi. Enkaz bölgelerinde 73 kişilik Japon ekip faaliyet gösteriyor. Ayrıca Japon hükümeti olarak finansal ve insani yardımda bulunuyoruz. Bu yardımlar, bölgedeki ihtiyaçlara göre devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Namık Durukan - Deprem felaketinin ardından Türkiye’ye yardıma koşan ülkelerden biri de İsrail’di. Arama kurtarma uzmanlarının yanı sıra doktor, hemşire ve paramediklerin de aralarında bulunduğu 230 kişilik bir acil yardım ekibi, beraberlerinde getirdikleri yüzlerce ton malzeme ile 8 Şubat akşamından itibaren sahada aktif görev aldı. Dün öğleden sonra İsrail’e dönen ekipteki 140 sağlık personeli Kahramanmaraş’ta oluşturulan sahra hastanesi ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörükselim Ek Hizmet Binası’nda depremzedelere hizmet verdi. 

Japon yarbayın Atatürk arması

İsrail sağlık ekibi, muhabirimiz Namık Durukan’a açıklamalarda bulundu. 

‘ÇOK ÇALIŞKANLAR’

Hastanedeki çalışanlarla tercüman aracılığıyla iş birliği yapan ekip, meslektaşlarından “çok çalışkan” oldukları yönünde övgüler aldı. Sağlık çalışanları, iki grubun ortak çalışması sırasında İsraillilerden “Siz bizim kuzenlerimizsiniz” gibi yaklaşım gördüklerini ve kültürler arasındaki  benzerliklere ilişkin sohbetler yapıldığını aktardı. Milliyet de, Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde görev yapan sağlık ekibi mensuplarıyla görüştü.  Ekip mensuplarından Hemşire Zohar (soyadı bilgisi paylaşılmıyor), “Diş rahatsızlıkları, travma, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, hipotermi, ilginç şekilde köpek ve kedi ısırıkları gibi pek çok vaka ile ilgilendik. Türk hekimlerinin onayıyla ilaç tedavilerini başlattık” derken, çalışmaları sırasında hiçbir sorun yaşamadıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Hastaların teşekkür etmek amacıyla nasıl omuzlarını sıvazladıklarını bizzat göstererek anlatan Zohar, “Her hasta teşekkür etti, ‘Allah razı olsun’ dedi” ifadelerini kullandı.

Paramedik Felli de, “Hiç ön yargıyla karşılaşmadık. Herkes çok sıcak karşıladı. Burada insanlara yardım etmeye ve hayat kurtarmaya odaklandık. Ayrımcılık gibi politik konularla ilgilenmedik. Bunlar bizim için ikinci sırada kalıyor” diye konuştu. Paramedik  Edi ise, ülkesinin demografik yapısına işaret ederek, ülkelerinde de tedavi ettikleri hastalar arasında Müslümanların da bulunduğunu söyledi. Edi, “Hastalarımızın üçte biri Müslüman. Bu sayede öğrendiğim birkaç Arapça kelimeyle, burada da gelen bazı hastalarla iletişim kurduğumda çok mutlu oldu. Biz bu politik ayrımların yanından bile geçmiyoruz. Bizim için önemli olan iyileştirmek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Japon yarbayın Atatürk arması

İsrail arama kurtarma ekibinde Büyükelçi Yardımcısı Nadav Markman’ın inşaat mühendisi ve İsrail Savunma Kuvvetleri Subayı olan kuzeni Oren de yer aldı.

Japon yarbayın Atatürk arması

BÜYÜKELÇİ YARDIMCISI UĞURLADI

Ekip dün çalışmalarını tamamlayarak İsrail’e geri döndü. Büyükelçilikten yapılan duyuruda, “Kahramanmaraş’ta hizmet veren İsrail Sahra hastanesi ve Kahramanmaraş Necip Fazıl Hastanesi’nin ortak kararıyla, sağlık hizmetlerinin yerel personeller tarafından kademeli olarak verilmesinin başlanması sebebiyle, sahra hastanesinin görevini tamamlamasına ve İsrailli sağlık çalışanlarının ülkelerine dönmesine yönelik sürecin başlatıldığı” belirtildi. 

İsrail sağlık ekibi, Büyükelçi Yardımcısı Nadav Markman’ın da katıldığı törenle Türkiye’ye veda etti.  Markman’ın inşaat mühendisi ve İsrail Savunma Kuvvetleri Subayı olan kuzeni Oren de, 230 kişilik acil yardım ekibinde yer alarak Türkiye’ye gelmişti. Markman ve kuzenin Türkiye buluşması İsrail basınına da haber olarak yansımıştı. 

Haberin Devamı

Japon yarbayın Atatürk arması

Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörükselim Ek Hizmet Binası’nda görev yapan İsrail sağlık personeli.