25.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ESENGÜL DEMİRBAŞ İstanbul
Kalp ve damar cerrahisindeki yenilikler, Acıbadem Üniversitesi’nce düzenlenen ‘Kalp Cerrahisinde Biyomühendislik ve İnovasyon’ konulu sempozyumda ele alındı. Sempozyumda yapısal kalp hastalıklarında yeni uygulamalar hakkında sunum yapan Acıbadem Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Dağdelen, yeni tedavi yöntemlerini Milliyet’e anlattı.
Stentler altı ayda yok oluyor
Kalbe eriyen stent takılmasını yeni bir gelişme olduğunu belirten Prof. Dr. Dağdelen şunları söyledi: “Stentler tıkalı kalp damarlarını açmak için kullanılır. Açmak için kullanıyorsunuz ama metal içeren stentler ömür boyu damarın içerisinde kalıyordu. Bu da önemli bir sorundu. İlk kez kimyasal metallerle stentler üretildi. Bu stent damarı açtıktan 6 ay sonra eriyerek tamamen kayboluyor. Ve damar eski halini yani açık halini alıyor. Stent orda uzun süre kaldığında tekrar daralma, alerjik reaksiyon, pıhtılaşma gibi risklere neden olabiliyordu. Dünyada 2009 yılından beri hayata geçen bu uygulama Türkiye’de de geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlandı.”
Prof. Dr. Dağdelen, kalp kapakçığının ileri yetersizliğindeki mandallama tedavisi hakkında da “Kalp kapakçık yetersizliğinde kasık damarından girerek yetersizlik olan bölgeyi dikişle bir mandal yerleştirerek tedavi ediyoruz. Bu işlem daha önceden ameliyatla yapılırdı. Artık ameliyat riski yüksek olan hastaları anjiyo yapar gibi iyileştirebiliyoruz” dedi.