Gündem Karanlık eller yine sokaklarda

Karanlık eller yine sokaklarda

28.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çözüm sürecinde gerek Kandil, gerek HDP gerekse hükümet kanadında olumlu mesajların verildiği bir dönemde Cizre’de HÜDA-PAR ve YDG-H arasında çıkan çatışmada kan aktı

Karanlık eller yine sokaklarda

Hükümet ile HDP arasındaki görüşmelerin olumlu seyrine ve Kandil’den hükümetin beklediği yönde eylemsizlik mesajları gündemdeyken Cizre sokakları savaş alanına döndü. PKK’nın gençlik örgütü YDG-H ile HÜDA-PAR mensupları arasında kanlı çatışmalar yaşanması, hem hükümet hem de HDP kanadında provokasyon olarak nitelendirildi. Yakın zamanda İmralı’da seri görüşmeler başlamışken, yeniden kan dökülmesi dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Adıyaman’da yaptığı değerlendirmede “karalık bir el”den söz ederen, HDP ve DBP yetkilileri olayların “provokatif bir eylem” olduğunu ve bu “tuzağı” bozacaklarını açıkladı.
Silopi ilçesinde kadına yönelik şiddet ve Şengal’de IŞİD tarafından kaçırılarak çarşaf giydirilen ve satılan kadınlara dikkat çekmek için zincirli çarşaf eylemi sonrası PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) ile HÜR Dava Partisi (HÜDA-PAR) arasında ortaya çıkan gerginlik Cizre’de önceki akşam çatışmaya dönüştü. Olaylarda 3 kişi yaşamını yitirirken 3 kişi de yaralandı. İlçede sokak çatışmaları dün akşam saatlerine kadar sürerken yer yer silah kullananan güvenlik güçleri hendek kazılan sokaklara müdahalede zorlandı.
Bazı kaynaklara göre çatışmalar HÜDA-PAR’lı silahlı iki kişinin nöbet çadırına girmeye çalışması, gençlerin kimlik sorması üzerine, PKK’lıların da HÜDA-PAR’lıların yaşadıkları mahalleye saldırması sonucu çıktı.

Haberin Devamı

Gece boyunca sürdü
Çatışma öncesi Şengal’de IŞİD’le çatışmada yaşamını yitiren PKK’nın silahlı kanadı HPG üyeleri Serdar Sarsak, Mustafa Kurt, Kazım Bahadır ve Abdulvahap Kusci’nin cenazeleri, Habur Sınır Kapısı’ndan alındı. Cenazelerin Cizre’den geçişi sırasında toplanan kalabalık gruplar ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Çatışmalar gece de devam etti.
İlçede gerginlik sürerken Nur mahallesinde YDG-H üyeleri ile silah bıraktıktan sonra siyasi alanda HÜDA-PAR adı altında faaliyet gösteren Hizbullah taraftarları gece geç saatlerde karşılaştı. İki grubun sabah 03.00 sıralarında karşılaşması ağır silahların da kullanıldığı çatışmaya dönüştü.
Çatışma, HÜDA-PAR taraftarlarının oturduğu başta Nur Mahallesi olmak üzere ilçenin birçok mahallesine sıçradı. HÜDA-PAR’a Cizre yakınlarındaki Kumçatı bölgesinden yardım gelmesi üzerine çatışma şiddetlendi. Polis panzerleri sokaklara kazılan hendekler nedeniyle çatışmaya müdahale etmekte zorlandı. İlerleyen saatlerde güvenlik güçleri de çatışmalara katıldı. İlçede işyerleri dün açılmazken evlerinden çıkanlar Nur Mahallesi’ndeki çatışmaları uzaktan izlemeye çalıştı.
‘Bu tehlikeli bir oyun’
Çatışmalar, geniş alanda sürerken Şırnak Valiliği, bilançoyu açıkladı. Valiliğin açıklamasına göre çatışmalarda üç kişi öldü üç kişi de yaralandı. Yaşamını yitirenlerin oğlu HÜDAPAR yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz, YDG-H’li gruptan 19 yaşındaki Yasin Özer ve 15 yaşındaki Barış Dalmış olduğu bildirildi. Nedim Kültür, Hakim Budak ve Hekim Kasırga’nın da ağır yaralandığı kaydedildi. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Cizre’de tehlikeli bir oyun oynandığını söyledi.

Haberin Devamı

HÜDA-PAR tepki göstermişti

Silopi’de 25 Kasım’da Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinliği kapsamında yürüyüş düzenlenmişti. Köleliğe dikkat çekmek için kadınların çarşaf giyip kendilerini zincirlemeleri HÜDA-PAR’ın tepkisini çekmişti. Eylemin tesettürü aşağıladığı ve İslama hakaret içerdiğini ileri süren HÜDA-PAR açıklamaları ile eylemi eleştirmişti. Açıklama sonrası iki PKK ve Hizbullah taraftarları arasında süregelen gerginlik Cizre’de çatışma ile sonuçlandı.

Haberin Devamı

‘Çözüme darbe’

Cizre’de yaşanan olayın bölgede 7-8 Ekim tarihlerinde yaşanan ve 23 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayların devamı olduğu ileri sürüldü. Diyarbakır’la başlayan Cizre ile devam eden senaryonun çözüm sürecini sabote etmeyi amaçladığı yapılan açıklamalarla ortaya konuldu. Kobani olayları sonrası kesintiye uğrayan süreçte önemli gelişmeler yaşandı. Çözüm sürecine yönelik hükümetten olumlu açıklamalar gelmiş, Öcalan ise sürece yönelik görüşmelerin olumlu devam etmesi halinde örgütün silahlı güçlerinin en geç nisanda ya siyasi alana kanalize edileceği ya da ülke dışına çıkartılacağı mesajı vermişti. PKK’nın gençlik yapılanması olan Gençlik Topluluğu da eylem biçimlerinin değiştirilmesi yönünde önemli kararları yazılı açıklama ile duyurmuştu. Buna göre sokak eylemleri ile adını duyuran YDG-H’nin de içinde yer aldığı PKK’nın gençlik hareketi Komalen Civan, Kandil’de 21-24 Aralık tarihlerindeki toplantıda eylem yöntemlerini değiştirme kararı alındığını açıkladı. Kararda, kitlesel eylemlerde yüz kapatma, kitlenin içinde provokasyon girişiminde bulunma, halkın malına ve canına zarar verme gibi eylem tarzları reddedildi.

Haberin Devamı

‘Olaylar tezgahlandı’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, olaylarla ilgili şunları söyledi:?“Cizre’de yine karanlık bir provokasyon tezgahlandı. İki insanın yaşamını yitirmesine neden olan bir karanlık tezgahla, bir kışkırtma ve provoke etme saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Abdullah Öcalan ve Kürt halkı bu sürecinin hızlandırılması için ve partimizi barış sürecinin bağlı bir şekilde yaşama geçebilmesi için bütün çabamız ve sorumluluk duygumuzla kendimizi ortaya koyarken bu kez de Cizre’de karşımıza bir saldırganlık pratiği çıkarılıyor.”
AA