Gündem Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu! Denize girmek isteyenler şoke oldu

Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu! Denize girmek isteyenler şoke oldu

16.08.2023 - 12:48 | Son Güncellenme:

İzmir’in turistik ilçesi Foça sahiline gelenler şoke eden manzara ile karşılaştı. Bu canlılara dokunulduğunda ciltte yanma ve kaşıntı yaşanmasından dolayı vatandaşlar denize giremedi.

Foça ilçesi Büyükdeniz ve Küçükdeniz limanları sahilinde büyüklü-küçüklü denizanası yoğunluğu görüldü. Denizanaları, çevredekilerin de dikkatini çekti. Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu olan denizanaları, yüzmek isteyen tatilcileri de tedirgin etti.

Haberin Devamı

Bölgede 45 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Kaya Çakmak, "İlk kez bu kadar denizanası olduğunu görüyorum. Denizanaları nedeniyle balık tutamıyoruz. Ağlarımıza denizanası doluyor, balık gelmiyor. Denizanaları ağırlık yaptığı için ağlarımıza da zarar veriyor. Bu durumun kirlilik ve hava sıcaklığı nedeniyle yaşandığını düşünüyoruz" dedi.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Çakmak, "Deniz patlıcanlarının denizi temizleme özelliği vardı ama korunamadığı için çok fazla avlandı. Bu durumun da kirliliği daha da arttırdığını sanıyoruz. Denizde çoğalan bakterileri ve planktonla beslenen denizanaları için uygun bir ortam oluştuğunu düşünüyoruz. Bu canlılara dokunulduğunda ciltte yanma hissine neden oluyor, kaşındırıyor. O nedenle vatandaşlarımız dokunmamalı. Yetkililerden bu durumun önüne geçecek bir çözüm bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

AMATÖR BALIKÇILARIN AĞINA TAKILDI

Beytüşşebap ilçesinde amatör balıkçılar Habur Çayı'nda ağ attı. Balıkçıların ağına nadir görülen "İğneli bodur yayın balığı" takıldı. Balıkçılar, nadir gördükleri balık türünü merak edip araştırmaya başladı.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tarık Çiçek, verdiği bilgilerde balığın İğneli bodur yayın balığı olduğunu söyledi.

Türün akıntılı, temiz ve bol oksijenli sularda yaşadığını belirten Çiçek, "Dağ sularında, çakıllı ve taşlı derelerde yaşayan bir balık türüdür. Bu bir dip balık türüdür. Gözleri küçük, ağız tarafları köpek balığına benziyor. Bıyıkları oluyor. Karın bölgesinde yere yapışma özelliği olan bir türdür. İğneli bodur yayın balığı olarak bilinen ve Glyptothorax diye adlandırılan balık çeşidi İran, Irak ve Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde yaşıyor" dedi.

Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu Denize girmek isteyenler şoke oldu

 

YENMESİNDEN ZİYADE SAĞLIK AMAÇLI FAYDALANILIYOR

Balık türünün yenilmesinden ziyade daha çok şifa niyetine faydalanıldığını söyleyen Çiçek, "Bu tür balıklar yakalayıp, kurutuluyor. Saklanıp bir yerde muhafaza ediliyor. Bir kırık, incinen ve darbe alınan yere bu balık öğütülerek bölgeye merhem veya krem olarak sürüp, iyileştirme etkisi olduğu biliniyor. Son zamanlarda artık nesli az görünen bir balık türüdür. Bu balık türünün izlenmesi tavsiye edilir. Çünkü hassas bir türdür. Bölgede akıntılı sudan duran suya geçilmesiyle birlikte bu balık türü ortama adapta olmayabiliyor. Boyu 7 santimetreyi bulan Glyptothorax, adını ağızlarındaki tuhaf görünümlü, kedi bıyığını andıran kıllardan alan kedi balıkları, türünün en küçük temsilcileri arasında yer alıyor” ifadelerinde bulundu.

Haberin Devamı

Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu Denize girmek isteyenler şoke oldu

Amatör balıkçılar Sıddık Şeker ve beraberindeki arkadaşları, uzun bir süre İğneli bodur yayın balığını inceledikten sonra Habur Çayına bıraktı.