Gündem Kültürel miras taşıyıcıları kayıt altına alınıyor

Kültürel miras taşıyıcıları kayıt altına alınıyor

03.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, âşık-ozan, halk şairliği ve zakirlik geleneği, çalgı yapımcılığı, geleneksel el sanatları ve Türk süsleme sanatları ile geleneksel tiyatro sanatları gibi somut olmayan kültürel miras çalışmalarına ilişkin hazırladığı yönerge ile kültürel miras taşıyıcılarının tespit ve kayıt işlemlerine ilişkin esasları yeniledi.

Kültürel miras taşıyıcıları kayıt altına alınıyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bakan onayının ardından 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yönergeye göre, kültürel miras taşıyıcılarının tespit edilmesi, belirli ölçütlere sahip olanların Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ne kayıt edilmesiyle sanatçı tanıtma kartı düzenlenmesine devam edilecek. Karta sahip olanlar, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen sergi, festival ve kültür günleri gibi etkinliklere gönderilerek desteklenecek ve geleneksel sanatların tanıtılmasına katkı sağlayacak. Sanatçıların kültür elçisi olarak kültürel diplomasisine katkıda bulunması hedefleniyor. Son verilere göre Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde 5627 sanatçının kaydı bulunuyor.

Haberin Devamı

Kültürel miras taşıyıcıları kayıt altına alınıyor

Gereken şartlar

Somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları bazı ölçütler doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulacak. Âşık-ozan, halk, kalem şairleri için, icra dalında yöresinin kültürüne hâkim olmak, temsil ettiği alandaki ustaları bilmek ve tanımak, sanatını bir ustadan geleneksel yöntemlerle öğrenmiş olmak ve geleneksel yöntemlerle öğreterek aktarabilmek, mahlas sahibi olmak aranacak şartlar arasında. Karagöz sanatçılarının da en az 5 Karagöz oyununu geleneksel yöntemlerle oynatabiliyor olması gerekecek. 

 

Yazarlar