Gündem Mahkumların çoğu cezaevine dönmüyor

Mahkumların çoğu cezaevine dönmüyor

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti önergesi ile önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifine 31 Temmuz’da Kovid-19 izinleri dolacak mahkumlarla ilgili bir düzenleme de eklendi. Önerge ile İnfaz Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek.

Mahkumların çoğu cezaevine dönmüyor

Bu mahkumlar kalan ceza sürelerini denetimli serbestlik altında geçirecek. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kovid-19 izninde 122 bin hükümlü bulunduğunu açıkladı. Teklife eklenen madde ile ayrıca, 31 Temmuz tarihi itibarıyla kapalı cezaevinde bulunan ve cezasının belirli bir süresini burada geçiren hükümlülere de, “iyi halli” olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçme ve ceza sürelerine göre en az 3 ay açık cezaevinde kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılma imkanı tanınıyor.

Haberin Devamı

Suç işleyen cezaevine

Tunç, düzenlemenin komisyonda kabulünün ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “31 Temmuz itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Kovid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek” bilgisini paylaştı. Tunç, dün Adıyaman’da yaptığı açıklamada da hem suçluların ıslahının hem de ceza adaletinin önemli olduğunu belirterek “Her iki ilkeyi de gözeterek çözüm yolu bulan bir teklif. Genel Kurul’da haftaya görüşülmüş olacak” dedi.

MHP’den yeni kanun talebi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız,  Kovid-19 düzenlemesiyle ilgili sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşım yaptı. Yıldız paylaşımında “Açık cezaevinde bulunanlar ve izinde olanlar kadar kapalı cezaevinde bulunanlara eşit ve adil muamele yapmak anayasa gereğidir. Çeşitliliği ortadan kaldırmak için yeni bir İnfaz Kanunu’na ihtiyaç olduğu açıktır. Önümüzdeki dönemde yeni bir İnfaz Kanunu yapmalıyız” dedi.